citrinCITRIN

Barva:
Svetlo rumene do rožnato rjave in zlato rjave, prozoren
Kemična sestava: SiO2

Geologija:
Citrin pripada družini kremenovih kristalov in ima trdoto 7. Vključki mangana in titana, visoke temperature in veliki pritiski dajo citrinu v nasprotju z gorskim kristalom ali ametistom njegovo rumenkasto barvo. Razen naravnega citrina se na tržišču pojavljata tudi žgani ametist in žgani dimni kremen, ki pa svoje barve nista pridobila zaradi vročine v globoko ležečih slojih zemlje, temveč je žganje teh kamnov povzročila človeška roka. Danes lahko naredimo citrin iz ametista ali dimnega kremena, ki ga segrejemo na 500°C, nato potopimo v žvepleno kislino in imamo rumeno oranžen citrin. Pri visokih temperaturah se nekateri ametisti namreč obarvajo rumeno. Umetno žgani ametisti se na tržišču pogosto označujejo tudi kot zlati topaz ali kot Madeira-topaz. Oba našteta pa nimata s topazom ničesar skupnega. Zdravilna vrednost citrinov je odvisna samo od intenzitete barve, velikosti, vključkov in čistoče. Bolj kot je kamen čist, večji in intenzivnejše barve, toliko bolj dragocene so njegove lastnosti. Za zdravilno moč citrinov je tudi pomembno, da so nastali v naravi. Najvažnejša ležišča so v Braziliji, na Madagaskarju in v Rusiji.

Zdravilni učinki na telo:

Med svojim učinkom razstrupljevanja krepi citrin imunski sistem in presnovo. Vsa naša hrana se med prebavljanjem presnavlja in se obenem spreminja v grozdni sladkor in druge življenjsko pomembne energijske gradnike. Hormoni, kot npr. inzulin, ki se proizvaja v trebušni slinavki, omogoča organizmu sprejem grozdnega sladkorja oz. glukoze v telesne celice. Citrin pri tem ne krepi samo nastajanje inzulina, temveč tudi otočke pri trebušni slinavki. Zato pomaga še posebej sladkornim bolnikom z lajšanjem bolezni in celo pri zdravljenju hormonskih in presnovnih motenj. Citrinska ogrlica pomaga posebno dobro pri diabetesu in pri drugih boleznih žlez, ter poveča vitalnost. Poleg svojega učinka na presnovo in prebavljanje ima citrin tudi regeneracijske in krepilne lastnosti na jetra. Te pa niso samo največji presnovni organ, temveč igrajo zelo veliko vlogo pri razporejanju grozdnega sladkorja. Citrin ščiti tudi novorojenčke in otroke pred poškodbami sladkorne bolezni. Poleg tega pospešuje prebavo, krepi ledvice in črevesje ter ščiti pred vnetjem slepiča. V povezavi z jantarjem pomaga pozdraviti celo trebušne težave, želodčna vnetja, čir na želodcu in rak v začetni fazi. Paziti pa je potrebno, da pri vseh resnih obolenjih in diabetesu vedno posežete po naravnem citrinu! Voda z vibracijami citrina in ametista je odlično sredstvo za umivanje las, obenem pa preprečuje nastanek prhljaja in luskavice.

Zdravilni učinek na psiho:

Citrin služi tistemu, ki ga nosi, kot neke vrste čistilni kamen. Krepi senzibilne ljudi v njihovem izražanju, na novi poti razsvetlitve nas varuje pred tegobami in samomorom. Vztrajnim in odločnim ljudem pomaga ustvariti kariero in uspešno opraviti izpite.

Čakre:

Citrin deluje predvsem na čakro solarnega pleksusa in ima preko vranične čakre močan vpliv na korensko čakro. Citrin prištevamo k močnim kamnom in zato naj ga ne bi kombinirali z gorskim kristalom, saj lahko pri taki uporabi pride tudi do opeklin. Naravni citrin nam pomaga lažje in hitreje preboleti razočaranja in ponovno odpreti srce in dušo.ametrinAMETRIN - harmonično ravnovesje

BARVA: zlato vijolična prozorna, združena dva kristala (ametist in citrin) v en čudovit kamen.
NAJDIŠČA: Brazilija in Bolivija.

ZDRAVILNI UČINKI NA TELO:

Ker vsebuje dva močna kamna, ni mogoče uporabiti popolne moči ametista ali citrina istočasno. Ametrin vzpodbuja učinkovitost možganov in harmonizira možganske tokove med obema možganskima polovicama, še posebej možgansko deblo, srednje in male možgane. Pomaga pri glavobolih, krčenju možganov, apnjenju in senilnosti. Blaži bolehanja na očeh, naglušnost in ščiti pred vnetjem možganske mrene. Napake vida se lahko odpravijo. Ljudje, ki bolehajo za nekontroliranim tresenjem, napadi znojenja ali pogosto rdečico, naj nujno nosijo okrog vratu v bližini ščitnice ametrin.

ZDRAVILNI UČINKI NA PSIHO:

Ker je ametrin pol ametist in pol citrin, ima zelo blag učinek na našo dušo. Služi kot zvest spremljevalec v vsakdanu in nas obvaruje z več harmonije. Ker sta v ametrinu dve različni duši, tako kroti tudi v nas več duš. Harmonizira naše potrebe in želje in jih uravnovesi.

ČAKRA:

Ametrin prodre zelo nežno skozi temensko čakro v korensko čakro. Za meditacijo bi ga naj uporabljali le strokovnjaki, vendar tudi le v določeni meri; ker zelo vzpodbuja koncentracijo in intuicijo, lahko pripelje do notranjih nemirov.

KAKO DOBIM AMETRIN IN KAKO GA NEGUJEM?

Ker je zelo malo najdišč, ga štejemo med zelo redke in dragocene kristale. Dobimo ga kot surov kamen, za v roko, kot kroglo, ogrlico, obesek ali fasetast kristal.
Enkrat tedensko ga je potrebno očistiti in izprazniti pod tekočo mlačno vodo. Po čiščenju se naj napolni v kristalni skupini ametistov ali ob geodi. Ametrin in srebro ali zlato tvorijo zelo senzibilno partnerstvo, zato je zelo priporočljivo, da ga nosimo v povezavi s srebrom ali zlatom, ker lahko tako neomejeno razvija svoje moči.

TURNŠEK MARIJAN, KICAR 7/b, 2250 PTUJ, SLOVENIJA
GSM: 041 296 940 TEL: 059 088 057
miki.13@gmail.com