Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
ponedeljek, maj 27 2019 @ 12:05 PM UTC

Ajurveda in kristali

AJUR VEDA KRISTALI IN STARA ZNANJA slika1_desno

Ajur veda in

KRISTALI


KAKO UPORABLJAMO ZDRAVILNE LASTNOSTI KOVIN, KAMNOV IN KRISTALOV, BARV IN AROM

Ajurveda uči, da je vse, kar obstaja, prežeto z energijo in inteligenco univerzalne zavesti. To je tako predvsem zato, ker so vse materialne oblike, tako organske kot anorganske, enostavno zunanji prikaz najsubtilnejše ustvarjalne energije. Snov je ujeta luč zavesti. Vitalna sila življenja teče iz univerzalnega vira, bistva vseh stvari, in se izraža v neštetih oblikah in dogodkih v naravi.

Klasični teksti ajurvede razlagajo, da vsebujejo vse substance v naravi kozmično ustvarjalno inteligenco. Te substance imajo zdravilno vrednost, če jih uporabljamo na pravi način. Zato v svojem iskanju in ohranjanju popolnega zdravja medicina ajurvede izkoristi skoraj vse iz narave ali dnevnega življenja, vključno hrano, dihanje, vadbo, meditacijo, odnose, jogo in masažo, kakor tudi redne dnevne in druge ponavljajoče se dejavnosti. Prav tako uporablja na tisoče zelišč in zeliščnih formul.

Nadalje ajurveda izkorišča zdravilne lastnosti kovin, kamnov in kristalov, barv in arom. Vsi vsebujejo posebne, učinkovite oblike energije, katere lahko usmerimo v zdravilne namene. Večina teh metod, jasno opisanih v starodavnih učbenikih, se že tisoče let varno in uspešno uporablja za zdravljenje, čeprav so jih na Zahodu še pred kratkim zelo malo poznali in cenili. Ta priloga bo predstavila kratek uvod v te zdravilne oblike.

KOVINE

V medicinske namene kovine navadno obdelajo in jemljejo v malih dozah po strogem in dolgotrajnem očiščevanju, da bi preprečili kakršen koli toksični učinek na telesne vitalne organe. V nadaljevanju dodana priporočila so varna, ker ne vključujejo uživanja dejanske kovine.


BAKER

Baker reducira presežno kapho in zmanjšuje maščobo. Je dobro krepčilo za jetra, vranico in limfni sistem ter pomaga pri zdravljenju anemije. Ko zdravite debelost ali okvare jeter in vranice, operite nekaj bakrenih novčičev in jih vrzite v četrt vrele vode (ali zavrite četrt vode v bakreni posodi), dokler ne ostane polovica vode. Jemljite dve čajni žlički te bakrene vode trikrat dnevno en mesec. Pomaga tudi, če kupite bakreni kozarec za pitje in ga vsako noč napolnite s čisto vodo, katero popijete zjutraj.


ZLATO

Zlato krepi živčni sistem in srce, izboljšuje spomin in inteligenco ter izboljšuje vzdržljivost. Zlato je lahko v pomoč pri študentski tremi pred izpitom, artritisu in srčni aritmiji.

Energijo zlata lahko izkoristimo s pripravo zlate zdravilne vode. Uporabite čisto zlato (24-karatno je najboljše), kot je npr. zlata obroba. Nalijte v lonček dve skodelici vode, vanj položite zlato in kuhajte toliko časa, dokler ena skodelica vode ne izhlapi. Vzemite eno čajno skodelico te zlate vode dvakrat do trikrat dnevno in tako boste okrepili srce, duševne sposobnosti in zbudili čisto zavest. (Ta proces ne bo prizadel vašega zlata.)

Lahko delate tudi zlati riž. Medtem ko kuhate riž, položite košček zlata v lonec z rižem in kuhajte kot ponavadi. Ko je riž skuhan, odstranite zlato in riž postrezite.

OPOMBA: Zlato ima grelne lastnosti, zato ga osebe s pita konstitucijo lahko le redkokdaj uporabljajo.

SREBRO

Srebro ima hladilne lastnosti in je koristno za zdravljenje presežne pite. Srebro povečuje moč in vzdržljivost in je zato v pomoč pri uravnavanju vate. Srebro lahko pomaga tudi pri hujšanju, kronični vročici in oslabelosti po vročici, zgagi, vnetnih stanjih črevesja in močnih menstruacijah. Srebro deluje antiseptično, uničuje bakterije in razkužuje. Srebrno vodo pripravite tako kot v prejšnjih navodilih zlato vodo in jemljite dve do tri čajne žličke dnevno. Pijte toplo mleko segreto v srebrni posodi za krepitev moči in vzdržljivosti.


ŽELEZO

Ta kovina koristi kostnemu mozgu, kostnemu tkivu, jetrom in vranici. Povečuje nastajanje rdečih krvnih celic in pomaga pri zdravljenju anemije. Železo tudi krepi mišična in živčna tkiva ter pomlajuje. Za več železa v telesu poskušajte kuhati v litih železnih loncih in ponvah. Vendar pa preveč železa v sistemu škoduje, zato bodite previdni pri njegovi uporabi. Čeprav utegne ženskam med menstruacijskimi leti manjkati železa in jim utegne koristiti, na Zahodu zelo malo ljudi potrebuje dodatno železo. Izjema znajo biti dolgoletni strogi vegetarijanci.


KAMNI IN KRISTALI
Kamni in kristali vsebujejo zdravilne energije, katere lahko spodbudimo z nošenjem nakita, kot so npr. prstani ali verižice, ali pa kamne pustimo v vodi čez noč, katero naslednje jutro spijemo. Dragi kamni poživljajo vitalne energijske centre v telesu (čakre) in imajo neposreden vpliv na vato, pito in kapho. Lahko jih uporabimo za pomiritev ali spodbuditev določenih telesnih organov ali spodbuditev in nevtralizacijo učinkov določenih planetov v posameznikovi astrološki rojstni karti.

Preden se lotimo učinkov določenih kamnov, si poglejmo nekaj pomembnih splošnih lastnosti.

" Kamni radi vsrkajo kvalitete in energijske vibracije svojih lastnikov. Koristi, če kateri koli kamen pred nošenjem očistimo. Zadostuje, če ga za dva dni potopite v slano vodo ali mleko. To kamna ne bo poškodovalo.
" Ko nosite dragi kamen, bi se le-ta moral dotikati kože skozi malo okno v nakitu, da subtilne energije kamna in telesa lahko vzajemno delujejo.
" Pomembno je, kje nosite kamen. Sledi nekaj priporočil:

diamant - prstanec
biser - mezinec
rdeča korala - prstanec
smaragd - mezinec
opal - prstanec
rumeni safir- kazalec
modri safir - sredinec

Ajurveda na splošno priporoča, da se prstani nosijo na desni roki, je pa tudi v redu, če nekdo na Zahodu želi nositi poročni prstan na levi roki v skladu s tradicijo.

" Predelani ali kemično obdelani kamni verjetno nimajo iste zdravilne energije. Najbolje je dobiti pravi, neobdelan, čisti kamen brez madeža ali razpoke. Ko razmišljate o nakupu kamna, vzemite s sabo povečevalno steklo, da boste lažje videli razpoke ali nepravilnosti.
" Kamni bi morali imeti, če je možno, od 3 do 5 karatov, toda že enokaratni diamant je dovolj velik. Kamen, ki je premajhen, ne bo dosegal zadostnega učinka.
" Razen če nimate znanja o kamnih ali vedski astrologiji (jotish), se je pred nakupom pametno posvetovati s strokovnjakom. Če kupite napačnega ali ga nosite na napačnem delu telesa, dosežete lahko negativen učinek.

V nadaljevanju vam bomo podali glavne značilnosti kamnov.

RUBIN

V astrologiji predstavlja rubin sonce.
To je kamen, ki ščiti in podaljšuje življenje, še posebej za vato in kapho posameznike, ter prinaša blaginjo. Ta dragi kamen krepi zbranost in podeljuje mentalno moč. Poleg tega krepi srce. Rubini pomirjajo vato in kapho, toda utegnejo dvigniti pito. Granati imajo isto vibracijo kot rubini in jih uporabljajo manj premožni kot nadomestek za rubin. Tako rubine kot granate nosite bodisi v prstanu na prstancu bodisi v verižici.

BISER

Tako kot predstavljajo rubini sonce, biseri simbolizirajo luno. Imajo hladilno in pomirjujočo, zdravilno vibracijo. Biseri so ravnovesni za vse doše, še posebej pa je njihov hladilni učinek dober za pito. Biseri prinašajo duševni mir in mirnost. Biserni prah uživamo za učinkovito zdravljenje številnih bolezni. Veliko krepilnih učinkov biserov lahko pridobite s pripravo biserne vode. V kozarec vode položite štiri ali pet biserov, jih pustite stati čez noč in zjutraj spijete vodo.

RUMENI SAFIR

Ta dragi kamen, ki predstavlja Jupiter, prinaša prizemljitev, stabilnost in modrost. Pomirja tako vato kot pito in utegne malce povečati kaphine kvalitete. Krepi srce in gradi energijo ledvic in pljuč. Rumeni safir bi morali zmeraj nositi na kazalcu, Jupitrovem prstu. V cenejši različici ga lahko nadomešča rumeni topaz, saj ima številne iste kvalitete in deovanje.

MODRI SAFIR

Ta prečudoviti dragi kamen predstavlja Saturn in prinaša številne dobrote tega zelo duhovnega planeta. Saturn, božanstvo zemlje in železa, prinaša razsvetlitev. Modri safir pomirja vato in kapho in utegne spodbuditi pito. Gradi mišice in skeletni sistem ter pomaga zdraviti artritis. Modri safir nosite na desnem sredincu, najbolje v srebrnem nakitu. Ne nosite ga skupaj z diamantom, saj bo to ustvarilo disharmonijo.

LAPIS LAZULI

Ta kamen, ki ima energijo podobno Saturnu, je nebeški in svet. Daje moč telesu, umu in zavesti ter napravi nosilca bolj dovzetnega za višje duhovne vibracije. Krepi oči, pomirja vato in pito ter pomaga pri tesnobi, strahu in slabemu srcu. Dober je tudi za jetra in bolezni kože. Lapis bi morali nositi v zlatem nakitu na mezincu ali verižici.

SMARAGD

Ta močen dragi kamen prinaša blaginjo in duhovno prebujenje. Pomirja vato in pito, ureja živčni sistem in sprošča živčnost. Simbol planeta Merkur smaragd popravlja veščino pisanja, spodbuja moč govora in povečuje inteligenco. Najboljši nakit je zlato in če ga nosite na mezincu.

DIAMANT

Ta zelo močan dragi kamen se bori proti prezgodnjemu staranju, podaljšuje življenjsko dobo in krepi imunski sistem. Njegova energija prinaša subtilne energijske vibracije do srca, možganov in globljih telesnih tkiv. Štejejo ga za najboljši kamen za pomladitev. Prinaša razcvet in duhovno dviguje.

Došični učinki diamantov se razlikujejo glede na njihovo barvo. Rdeči diamanti imajo ognjeno energijo, ki stimulira pito; modri diamanti ohlajajo in pomirjajo pito, medtem ko spodbujajo kapho. Prozorni, brezbarvni diamanti pomirjajo pito, toda spodbujajo oba vato in kapho.

Kot simbol planeta Venere diamanti dejansko pomagajo ustvariti tesnejši odnos in jih zato z vso pravico povezujejo z zakonsko zvezo. Ti kamni spodbujajo šukro, reproduktivno tkivo v telesu. Umetnost, glasba, romantika in spolnost gredo vsi skupaj s tem kamnom. Nosite vaš diamant v zlatu, ali v verižici ali prstanu na prstancu. Toda pozor: diamanti slabe kvalitete utegnejo negativno vplivati na vaše telo.

RDEČA KORALA

Ta mineral iz morja predstavlja planet Mars. Pomirja pito in ji pomaga brzdati jezo, sovraštvo in ljubosumnost. Korala daje energijo jetrom, vranici in osrčniku. Rdečo koralo nosite kot verižico ali prstan v bakru (najbolje), srebru ali belem zlato na prstancu. Rdeča korala daje moč in podeljuje ljubkost.

OPAL

Ta poldragi kamen predstavlja planet Neptun. Krepi majjo dhatu (kostni mozeg in živce) kot tudi šukro dhatu (reproduktivno tkivo). Izboljšuje vizijo, sprošča vročico, pomirja pito in je dober proti migrenam. Opali spodbujajo duhovne občutke, povečujejo vdanost in pomagajo razviti intuicijo. Ta kamen posebej koristi osebam z Neptunom v svoji tretji, četrti, šesti, deseti ali dvanajsti astrološki hiši. Morali bi ga nositi v zlatu ali srebru in na prstancu.

MAČJE OKO

Ta kamen je dober za alergije, ponavljajoče prehlade, prenapolnjenost žil s krvjo in alergijsko astmo. Pomirja kapho in vato, medtem ko rahlo dviguje pito. Pomaga pri nepravilnem delovanju ledvic. Mačje oko povečuje ozaveščenost in pomaga osebi, da se ne ujame v čustva. Ljudje, ki psihološko zdravijo, bi morali nositi ta kamen v zlatem kompletu na prstancu ali mezincu; pomagal jim bo zaščititi se pred negativnimi vplivi.

KVARČNI KRISTALI

Ti kamni imajo Veneri podobno vibracijsko energijo, podobno tisti, ki jo imajo diamanti. Pomirjajo vato, izboljšajo kvaliteto dojemanja, krepijo sporazumevanje in povečujejo intuicijo. Kvarčne kristale nosite lahko kot ogrlico ali del srebrnega ali zlatega prstana na prstancu.

ONIKS

Ta kamen je enkraten za odpravljanje nepravilnosti vate. Blaži staranje, bolezensko oslabelost, nevrološko nepravilno delovanje, epilepsijo, Parkinsonovo bolezen in celo shizofrenijo. Povzroča dolg in miren spanec, hkrati pa se bori proti letargiji. Dober je za spomin in spodbuja pozitivno razmišljanje. Oniks umirja in osrečuje življenje ter v odnose prinaša ljubezen. Ima energijske vibracije podobne Soncu in Jupitru. Ta kamen morate postaviti v srebro in ga nositi na prstancu. (Če je vaše sončno znamenje v strelcu ali dvojčkih, je bolje, da ne nosite tega kamna.)

ŽAD

Žad je koristen za dolgo življenje. Krepi energijo ledvic in slovi po tem, da lastniku prinaša uspeh. Ta kamen koristi tudi moči govora. Pomaga preprečiti očesno mreno in krepiti prostato. Žad nosite v srebrnem prstanu na mezincu.

AMETIST

Ametist je kamen za kronsko čakro in je dober za duševno jasnost. Da bi prinesel blaginjo, ga moramo nositi v zlatu. Lahko ga nosite tudi okoli vratu na zlati verižici. Osebam z nevromišično oslabelostjo pomaga, če jih nosijo ali postavijo v štiri kote postelje. Nekateri ametisti so temnejše barve, kar jim daje energijo podobno Saturnu, podobno kot pri modrem safirju. Ametisti prinašajo dostojanstvo, ljubezen, sočutje in upanje. Ta dragi kamen nam pomaga kontrolirati čustva in je dober za neravnovesje pri vati in piti.

AKVAMARIN

Kot nadomestilo za smaragd, ki simbolizira Merkur, akvamarin zmanjšuje topost uma, spodbuja srečo in inteligenco, povečuje moč govora in izboljšuje spomin.Ta kamen ima tudi Veneri podobne kvalitete. Poročeni pari naj nosijo akvamarin, saj spodbuja ljubezen v njihovih odnosih. Akvamarin moramo nositi v srebru in na mezincu.

V vseh teh primerih si zapomnite, da samo nošenje ustreznega kamna ni dovolj za popravljanje došičnega neravnotežja. Poleg tega morate še paziti na dieto, meditirati, delati ustrezne vaje in joga položaje ter zavestno in dosledno paziti na dnevno in trenutno zdravje.

Več informacij o teh in drugih dragih kamnih in kako jih nosite (kombinacije, pravi prsti, itd.) najdete v osmem poglavju moje knjige Skrivnosti pulza (glej dodatno literaturo).


Štirje nedragi kamni za pomoč pri ravnovesju doš

Čeprav se nekateri dragi kamni, o katerih razpravljamo v tej prilogi, lahko dobijo za zmerne vsote denarja, pa znajo biti številni pregrešno dragi. Če je temu tako, so tukaj štirje cenejši kamni, ki vam bodo pomagali ustvariti ravnovesje v vašem umu in telesu.

Če je vata pretirana, lahko uporabite roževec za postavitev ravnotežja. Topla barva in energija roževca lahko olajšata težave vate, kot so živčnost, suha koža, zaprtje, črevesni plini in bolečina v spodnjem delu hrbta.

Za poslabšano pito uporabite rdečo koralo ali bisere. Njihova hladilna energija bo pomagala pri nepravilnostih pite, kot so jezna čustva, različna vnetja, prekomerna kislina in "-isi" - kot npr. kolitis in konjunktivitis.

Kapho došo lahko uravnovesimo z nošenjem granatov. Temno rdeča barva tega kamna poživlja energijo v telesu in zmanjšuje učinke pretirane kaphe, kot so zadržanje vode, letargija, depresija in prekomerna telesna teža.


BARVE

Ajurvedsko zdravljenje izkorišča tudi zdravilne lastnosti barv. Zato ker so osnovne barve mavrice povezane s človekovimi tkivi (dhatus) in došami, lahko vibracijske energije barv uporabimo za vzpostavitev ravnovesja v umu in telesu.

Barva ni nič drugega kot luč in luč je bleščeča energija, katero oddaja vsak atom. Izvor luči in barve je sonce. V našem sončnem sistemu izhaja vsako dojemanje barve od sončnih žarkov. Vsaka barva ima različno valovno dolžino, frekvenco in vibracijo. Ko na sončno svetlobo položimo prizmo, lahko vidimo sedem mavričnih barv, toda hkratna prisotnost vseh sedmih barv daje belo luč. Odsotnost kakršne koli barve je črna, tema. Zato je črna negativna in bela pozitivna barva.

Na svoje zdravje in srečo lahko vplivate tako, da pozorno izbirate barve za vaša oblačila, za dom in okolico ter prostore, v katerih delate in bivate. Torej, če boste kozarec vode ovili z barvnim, prosojnim papirjem ali plastičnim ovojem in ga položili na sončno svetlobo za štiri ure, bo voda vsrkala vibracije tiste barve. Pitje te vode bo prineslo ugodne rezultate.

RDEČA

Rdeča greje in stimulira. Sprošča poslabšano vato in zmanjšuje prekomerno kapho. Vendar pa zaradi svojega grelnega učinka pretirano izpostavljanje tej barvi lahko poslabša pito in kot rezultat se pojavijo vnetne težave, kot je konjunktivitis. Rdeča je povezana z našo krvjo. Stimulira nastajanje rdečih krvnih telesc in izboljšuje cirkulacijo. Pomaga tudi vzdrževati barvo kože in daje energijo živčnemu tkivu in kostnemu mozgu. Roza ima nežnejši učinek, spodbuja ljubezen in umirjenost, toda lahko pripelje do letargije pri nekaterih kapha posameznikih.

ORANŽNA

Tako kot rdeča greje in ima zdravilno energijo; je spolno stimulativna barva, ki daje energijo in moč spolnim organom. Paradoksalno je, da duhovnim iskalcem, ki so izbrali celibat, oranžna pomaga pri zatajitvi in preoblikovanju spolne energije v vrhovno zavest. Oranžna drži v ravnovesju vato in kapho, toda poslabša pito. Uničuje in zaustavlja rast bakterij.

RUMENA

Rumena sprošča prekomerno vato in kapho. Spodbuja razumevanje in inteligenco ter pomaga dvigovati energijo do kronske čakre pri doseganju duhovne realizacije. Rumena preprečuje prenapolnjenost žil s krvjo, kar pomaga sproščati kaphino kongestijo. Deluje tudi antibakterijsko. Pretirana izpostavljenost rumeni povzroča kopičenje odvečne jeze in povečuje pito došo.

ZELENA

Ta barva ima pomirjujoč učinek na um in telo ter ustvarja občutek svežine. Blaži čustva in dovaja energijo do srčne čakre in občutke sreče v srce. Zelena miri in pomirja presežno pito in lahko poslabša vato in kapho. Zelena pomaga zdraviti čir in spodbuja rast zrnastega tkiva.

MODRA

Modra je pomirjujoča barva, ki sprošča poslabšano pito. Ima pomirjujoč učinek na telo in um ter pomaga popravljati težave jeter. Če otrok zboli za zlatenico, ga položite pod modro luč in hitreje se bo pozdravil. Modra je barva čiste zavesti. Pretirano izpostavljanje modri lahko pripelje do poslabšane pite in kaphe ter lahko sproži prenapolnjenost žil s krvjo.

VIJOLIČNA

To je barva kozmične zavesti, ki pripelje do zbujanja zavesti. Ustvarja lahkost v telesu in pomaga odpreti vrata dojemanja. Vijolična sprošča presežno pito in kapho, toda lahko poslabša vato.

ZLATA IN SREBRNA

Zlata, barva sonca, greje in koristi vati in kaphi. Srebrna, povezana z luno, hladi in blaži pito.

Koristne barve za tipe konstitucij

Na vsak tip konstitucije določene barve delujejo blažilno in uravnovešujoče, medtem ko druge ustvarjajo neravnovesja in disharmonijo. Sledi povzetek zdravilnih barv.

Vata: Vata tipi bi morali zmanjšati uporabo črne in hladilnih barv, kot so modre, rjave in črna. Po drugi strani so lahko zelo vroče, žive barve preveč stimulativne za vato, ki je nagnjena k hiperaktivnosti. Najbolj se boste približali rešitvam, če boste izbirali med toplimi pastelnimi barvami, sončnimi rumenimi in zelenimi, lahko pa dodate kanček grelne rdeče in oranžne.

Pita: Hladne, mehke barve so najboljše za vaše zdravje in ravnovesje telesa in uma. Modre in vijolične so enkratne skupaj s srebrno (vključno s srebrnim nakitom) in modro-zeleno. Pazite se rdečih in oranžnih, ki lahko vžgejo pito došo in zmanjšajte rumeno in zlato. Izogibajte se črne.

Kapha: Svetle, žive in izrazite barve so dobre za kaphino ravnovesje, ker je nagnjena k letargiji ter duhovni in fizični okornosti in toposti. Rdeča, rumena, oranžna in zlata so vse dobre. Tudi če čutite, da bi dobro izgledali v zeleni, temno modri ali beli, so z zdravstvenega vidika vse te barve slabe.


AROME

Vsako človeško bitje ima pet čutil, katera so povezana s petimi elementi. Zvok in sluh sta povezana z elementom prostora, barva in pogled z ognjem, okus z vodo, vonj in aroma z zemljo in dotik z zrakom. Teh pet občutkov so pri človeku vrata dojemanja in lahko jih uporabljamo v zdravilne namene.

Aromaterapija uporablja kadila in eterična olja, narejena iz rož, rastlin, dreves in trav, tako da prenaša vonjave skozi nosnice do možganov z namenom usmeriti zdravilno energijo do uma in telesa. Ajurveda uči, da so vonji neposredno povezani z ravnovesjem in neravnotesjem in da določene arome grejejo, hladijo ali nevtralizirajo.

Npr. jelenji mošus in hina grejeta; pomirjata vato in kapho, toda lahko razdražita pito. Kafra hladi in prijetno diši, toda njen protiučinek je grelni; tudi pomirja in miri vato in kapho, toda lahko spodbudi pito. Vonj sandalovine miri ognjevitost in hladi; pomirja in mehča pito, toda lahko poveča kapho ali vato.

Kus (izvleček kus trave) prizemljuje, je prijeten in hladi. Ima sladek vonj in miri pito, toda lahko razdraži kapho in vato. Jasmin tudi hladi in je sladek in dober za pito, toda lahko spodbudi kapho.

Učinek vrtnice je odvisen od barve rože. Temno rdeče vrtnice so tople, medtem ko so bele in rumene relativno hladne. Na splošno velja, da je vonj vrtnic pomirjujoč in blažilen, hkrati pa vsebuje afrodiziak. Vonj vrtnice se lahko uporablja za ohladitev pite, toda lahko razdraži vato in kapho.

AROME IN DOŠE

Vato lahko uravnovesimo z uporabo sladkih, toplih, prizemljujočih arom, kot so mošus, hina in kafra. Ostale dobre dišave za vato so pomaranča, nageljnove žbice, sivka, bor, angelika in frankovo kadilo.

Pito zmehčamo z uporabo hladilnih, pomirjujočih, sladkih arom, kot so sandalovina, kus, jasmin in vrtnica. Koristijo tudi pelargonija, limona, janež, poprova meta, gardenija in meta.

Kapho pomirjajo in uravnotežijo arome s toplim, nekoliko stimulativnim učinkom. Mošus, hina in kafra so v pomoč. Kaphi pomagajo tudi nekatere bolj izrazite arome, kot so npr. evkaliptus, cimet, mira, materina dušica, bazilika, rožmarin in kadulja.

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/20040422234037505

No trackback comments for this entry.

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

img_0065
Browse Album

STAREJŠI ČLANKI

nedelja 08-Jun


četrtek 05-Jun


torek 03-Jun


torek 06-May


nedelja 04-May


torek 22-Apr


ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb

SVEŽE NOVOSTI

No New Items