Moringa čudežna superhrana
Moringa - rastlina, ki je več kot superhrana
Moringa oleifera je drevo, ki izvira iz Indije, uspeva pa tudi v južni in srednji Ameriki, v Afriki in na Haitiju. Njegovi listi so bogati z beljakovinami, vitamini A, B, C in minerali. 100 gramov listov moringe vsebuje 2-krat več beljakovin kot 100 g jogurta, 4-krat več kalcija kot 100 g mleka, enako kalija kot 100 g banan, enako vitamina A kot 100 g korenčka in 3-krat več vitamina C kot 100 g pomaranč.
Moringa je močan antioksidant in je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, omega maščobnih kislin, flavonoidov in fitoestrogenov. Ena izmed najpomembnejših sestavin moringe pa je zeatin - rastlinski hormon, ki so ga odkrili šele pred kratkim. Zeatin omogoča, da telo lahko pravilno absorbira ostale dragocene snovi.
Super živilo moringa v prahu je pridobljeno s sušenjem svežih listov drevesa moringa oleifera, ki jih nato zmeljejo v fin prah.
Uporaba:
Priporočena dnevna količina: 3 do 6 g na dan (1 do 2 čajne žličke).
Moringo lahko uživamo neomejeno dolgo, saj nima stranskih učinkov.
Moringa ima prijeten okus po oreščkih in je zelo priljubljena v tradicionalni indijski kuhinji. Moringo v prahu lahko dodajamo najrazličnejšim jedem, preden jih postrežemo, n. pr. zdravim mlečnim napitkom. Lahko jo potresemo po solati ter sveži ali kuhani zelenjavi. Uporabimo jo lahko tudi kot sredstvo za zgoščevanje juh in omak.