Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
četrtek, november 30 2023 @ 02:08 AM GMT

TRIPHALA - za vsak dan

AJUR VEDA

Trifala

 

 

 

Trifala v starem jeziku sanskrt pomeni tri vrste sadežev (»tri« = tri, »phala« = sadež)

- "tri življenja, trije sadeži". 

Trifala je mešanica sadežev amalaki (Emblica officinalis), haritaki (Terminalia Chebula), bibitaki (Terminalia belerica). Trifalo v ajurvedski medicini za zdravljenje uporabljajo že stoletja. Ajurvedski zdravilci verjamejo, da je kakršnekoli zdravstvene težave lažje zdraviti, ko je prebava popolnoma urejena.

Triphala uravnava prebavo. Deluje kot odvajalo, ne da bi povzročala krče ali vnetja; nežno spodbuja delovanje črevesne stene in krepi tonus debelega črevesja; pomaga pri izločanju blata;  povečuje odpornost in izboljšuje miselno zmogljivost.

Po Ajurvedi amalaki  deluje na pita došo (elementa ogenj in vodo), bibhitaki na kapha došo (elementa vodo in zemljo) in haritaki na vata došo (elementa eter in zrak).

 

Trifala ščiti celice in celotni imunski sistem pred procesi staranja.

 

Trifala omogoča razstrupljanje telesa in ureja prebavo. Uravnava peristaltiko (gibanje črevesa) ter deluje protivnetno v spodnjem delu črevesa. Trifalo posebej priporočamo:

 

      - pri napihnjenosti in vetrovih,

     - pri počasni in težavni prebavi,

      - pri preobčutljivosti na določeno hrano,

     - pri utrujenosti in zaspanosti po obrokih,

      - pri kroničnem zaprtju.

 

Zanimivo je dejstvo, da posamezni sadeži trifale nimajo tako močnih omenjenih učinkov kot v primeru, da jih jemljemo v kombinaciji.

 

Trifala je najučinkovitejša v obliki kapsul, v koncentraciji 500 do 600 mg. Jemljemo jih pred vsakim obrokom (15 do 20 minut prej). Prvi rezultati se pokažejo po dveh tednih jemanja, za popoln terapevtski učinek pa je potrebno jemanje v obdobju vsaj štirih do šestih tednov.

 

Pripravek služi le kot prehransko dopolnilo in ne kot nadomestilo zdravil. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom na suhem in hladnem mestu.

 


Številne bolezni izvirajo iz toksinov ter odpadnih snovi, ki so nakopičene v črevesju. Na stenah črevesa se lahko celo naredijo obloge odpadnih snovi, ki potem preko stene črevesa neneho izločajo strupene snovi v kri.

 

 

To povzroča utrujenost, slabo počutje, glavobole in bolezni.

Že tisočletja je znano, da imajo rastline ter minerali zdravilno moč. Ajurvedski spisi natančno opisujejo učinke rastlin in mineralov ter opisujejo, kako lahko z pravilnimi kombinacijami rastlin in mineralov ustvarimo sinergično delovanje, ki je mnogo močnejše kot delovanje vsake sestavine posebej.

Trifala je ena izmed najstarejših in najbolj znanih zeliščnih formul iz ajurvedske tradicije. Je nežna, hranljiva mešanica treh certificiranih ekoloških sadežev - amalaki, bibhitaki in haritaki, z visoko vsebnostjo linolne kisline, bioflavanoidov in vitamina C,  ki podpirajo zdravo delovanje prebave in krepijo sposobnost asimilacije hranil.

 

 

Trifala je prava izbira, ko želimo doseči celostno pomladitev organizma, saj jo je mogoče uporabiti tako za regeneracijo prebavnega sistema kot za podporo zdravemu delovanju jeter, imunskemu sistemu ter nasploh kot tonik za splošno zdravje in dobro počutje.

 

 

 

Trifala se lahko s pripravo čaja in uporabo neti posodice uporablja tudi za čiščenje oči, ust in nosu.

 

 

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/20140626174414565

No trackback comments for this entry.

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

MEŠANI KRISTALI
Browse Album

STAREJŠI ČLANKI

ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb


sobota 01-Jan


četrtek 23-Dec


petek 19-Nov


sreda 08-Sep


četrtek 24-Jun

SVEŽE NOVOSTI

No New Items