Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
sreda, januar 20 2021 @ 11:05 AM GMT

BAHOVE ESENCE

Z E L I Š Č A

BACHOVE ESENCE

Ključna Bachova misel: »V naravi je vse enostavno,« se odraža v osnovni filozofiji cvetnih

terapij, torej v razumevanju načina povezanosti človekove osebnosti z dušo kot tudi z okoljem v katerem živi.

 

Naraven je tudi način izdelave, priprave, izbira, uporaba in delovanje cvetnih pripravkov pri vzpostavljanju notranjega ravnovesja.

Pristna človekova narava (ang. Being Yourself) se izrazi, kadar je osebnost (ang. Personality) usklajena z dušo oz. višjim jazom (ang. Higher Self) in okoljem, v katerem živi.

Za to stanje je značilno notranje ravnovesje (ang. Balance), jasnost misli, duševna mirnost, okrepljena življenjska moč in telesno zdravje.

 

Notranje neravnovesje (ang. Imbalance) se pojavi, kadar je osebnost neusklajena z dušo oziroma z okoljem, v katerem živi.

 

To stanje lahko povzroči bolezen najprej na duhovnem, duševnem in končno tudi na telesnem nivoju.

 

Dr. Edward Bach, britanski zdravnik in homeopat je v 30-ih letih prejšnjega stoletja iskal zdravila za zdravljenje vzrokov bolezni in ne zgolj za odpravljanje bolezenskih simptomov.

 

Njegova želja je bila najti neškodljivo zdravilo, ki bi ljudem zares pomagalo. Rešitev mu je ponudila narava.

Prepoznal je 38 osnovnih čustvenih stanj in vsakemu izmed njih pripisal ustrezno cvetno esenco. Za izdelavo le-te je uporabil cvetove divje rastočih rastlin in dreves ter izvirsko vodo.


 Te cvetne esence so danes znane kot Bachove kapljice, osnova zdravljenja pa je prenos energije z rastlin preko njenih cvetov v kapljice. Prav energijski zapis posameznih rastlin na posameznika deluje tako, da povrne notranje ravnovesje ter omogoča lažje preoblikovanje negativnih vzorcev vedenja v pozitivne.

38 čustvenih stanj je dr. Bach razdelil v 7 osnovnih skupin: strah, ravnodušnost do okolja, osamljenost, negotovost, malodušje in obup, pretirana skrb za druge in dovzetnost za vplive drugih.

 

Esenca oljke, ki spada v skupino čustvenih stanj za katere je značilna ravnodušnost do okolja nam pomaga, da ob hudi utrujenosti, po hujši bolezni ali izčrpavajočem delu hitreje pridobimo življenjsko moč in energijo. Esenca Betlehemske zvezde iz skupine za katero je značilno malodušje in obup, nam pomaga po psihičnih travmah, ko smo kot okameneli zaradi šoka, usodne novice ali izgube bližnjih.

 

 

Dr. Bach je razvil tudi posebno mešanico petih cvetnih esenc imenovano RESCUE, ki se uporablja kot tako imenovana "čustvena prva pomoč".

 

     RESCUE pomagajo pred, med in po stresih in šokih, vznemirjenosti, žalosti, obupu, jezi, nespečnosti in ostalih čustveno zahtevnih stanjih.

 

  TI izdelki vsebujejo cvetne esence popona (sončeca), češnjelike slive, srobota, nedotike in Betlehemske zvezde. RESCUE® NIGHT izdelki, ki pomagajo pri težavah s spanjem vsebujejo dodatno esenco belega kostanja. RESCUE® krema pa poleg petih osnovnih esenc vsebuje še cvetno esenco lesnike. RESCUE® izdelki so na voljo v obliki kapljic in razpršila ter kreme in pastil.

Bachove kapljice ne nadomeščajo klasičnega zdravljenja z alopatskimi zdravili, ampak ga dopolnjujejo.

Lahko jih kombiniramo tudi s homeopatijo ali z drugo obliko komplementarnega zdravljenja. Pomembna prednost Bachovih cvetov je tudi dejstvo, da ne morejo škoditi in jih lahko s pridom uporabljajo tudi nosečnice in otroci.

Enostavnost uporabe omogoča posamezniku, da si mešanico cvetnih esenc primernih njegovemu trenutnemu čustvenemu stanju izbere sam, ali pa izbiro prepusti farmacevtu v lekarni oziroma specializiranemu Bachovemu svetovalcu.

Edward Bach se je rodil leta 1886 v Moseley-u, predmestju Birminghama v Angliji.

 

Že kot otrok je imel rad naravo ter bil izredno sočuten do tistih v stiski. Po končanem šolanju je pričel z delom v družinskem podjetju, livarni medenine, a si je vseskozi želel slediti svojim sanjam in študirati medicino. V času dela v livarni je opazoval svoje sodelavce, njihove tegobe ter bolezni in ugotavljal kako malo jim medicina v njegovem času lahko nudi.

 

To je povečalo njegovo željo po učenju in razumevanju različnih metod zdravljenja. Po treh letih dela v očetovem podjetju, je svoje delovno mesto zapustil ter pričel s študijem medicine.

Med samim študijem se Bach ni veliko posvečal knjigam, zanj je bil edini pravi način učenja opazovanje in praktične izkušnje. Ob tem je kaj kmalu prišel do spoznanja, da iste bolezni ni moč vedno odpraviti z enakim zdravljenjem. Z opazovanjem je ugotovil, da je pacientov odziv na zdravljenje povezan z njegovimi osebnostnimi karakteristikami. Zato se je tudi sam pričel bolj kot s proučevanjem bolezni same, posvečati opazovanju različnih načinov na katere so pacienti sprejemali svoje bolezni.

Po končanem študiju je odprl svojo prakso na Harley Street-u, ki je bila zelo obiskana. Vendar pa Bach pri svojem delu ni bil zadovoljen z rezultati, ki jih je lahko dosegal s klasično medicino. Imel je občutek, da ta zgolj lajša simptome.

 

To je le še bolj podkrepilo njegovo mišljenje, da je bolj kot simptomi bolezni, pomembna pacientova osebnost. Odločil se je, da razišče še druge oblike zdravljenja. Kot bakteriolog je pri svojih raziskavah intestinalnih bakterij razvil sedem nozod ali cepiv, ki so danes znane kot Bachove nozode. Le- te so mu omogočile zdravljenje kronično bolnih, ki jim prej ni bilo pomoči.

Zopet je lahko videl korespondenco med nozodami in različnimi osebnostnimi tipi, kar mu je omogočilo, da jih je lahko pravilno predpisoval že na podlagi osebnosti same.

Leta 1917 se je Bach zgrudil zaradi hudih krvavitev v trebuhu in morali so ga operirati. Njegova prognoza je bila zelo slaba, saj je imel zaradi tumorja vranice, po mnenju zdravnikov, le še tri mesece življenja. Ker njegovo delo še ni bilo končano se ga je lotil takoj, ko je lahko vstal iz postelje.

 

Želel je narediti čim več v času, ki mu je ostal. Po treh mesecih pa je bil Bach presenetljivo boljšega zdravja kot prej. Leta 1918 je tako zapustil univerzitetno kliniko in si postavil svoj lastni laboratorij, kjer je nadaljeval svoje delo.

V letu 1919 je sprejel mesto patologa in bakteriologa v Londonski homeopatski kliniki, kjer je spoznal delo Samuela Hahnemanna, ustanovitelja homeopatije. Bach se je s homeopatijo lahko hitro poistovetil, saj so bili principi zdravljenja enaki njegovemu mišljenju, da je potrebno zdraviti pacienta in ne bolezni. Takrat je tudi prilagodil svoje nozode po homeopatskih principih, da za njihovo aplikacijo ni bilo več potrebno cepljenje.

V nadaljnjih letih je postal zelo znan v medicinskih krogih, njegova praksa na Harley Streetu pa še bolj obiskana. Kljub vsem uspehom pa Bach še vedno ni bil zadovoljen, saj še vedno ni našel preproste oblike zdravila, ki ga je želel. Čeprav so bile njegove nozode uspešne, niso pozdravile vseh primerov, prav tako tudi niso bile narejene iz naravnih snovi kot si je zamišljal. Zato je pričel iskati rastline, ki bi nadomestile njegove nozode. Septembra 1928 ga je intuicija odpeljala v Wales, kjer je odkril prva dva cvetova: Nedotiko (Impatiens) in Krinkar (Mimulus), kmalu zatem pa še Srobot (Clematis).

Nekega dne zgodaj zjutraj, je opazil roso na rastlinah katero je obsijalo jutranje sonce. Pomislil je, da bi ta lahko vsebovala lastnosti in moči posamezne rastline, katere sončna svetloba še ojača. Kmalu za tem je izpopolnil »sončno metodo« pridobivanja kapljic, pri kateri je združil vse štiri elemente (zemljo, zrak, ogenj in vodo), kar je  bilo zanj še posebej pomembno. Te kapljice je nato pričel uporabljati pri svojih pacientih z velikim uspehom, kar ga je navdihnilo k iskanju novih.

Leta 1930 je tako zapustil svojo prakso in London ter se odpravil v Wales v iskanju rastlin, da bi zaključil svoje delo. Takrat je bil na svojem področju že zelo spoštovan in eminenten in mnogi niso razumeli nenadne spremembe poti, ki jo je ubral ter ga poskušali od tega odvrniti. Bach pa je bil povsem prepričan v svojo pot, ki ga je na koncu pripeljala do odkritja 38 različnih cvetnih esenc, skupaj z dvema edinstvenima metodama priprave le-teh.

Napisal je tudi knjigo »Heal Thyself«, v kateri razlaga principe svojega sistema zdravljenja in, da vzroki bolezni v osnovi niso fizični, temveč posledica razpoloženj ter duševnega stanja. Opisuje kako ima um kontrolo nad telesom in kako lahko um pozdravi telo.

Med letom 1930 in 1931 je Bach našel večino od 12 esenc, ki jih je nato poimenoval dvanajst zdravilcev. Teh dvanajst zdravilcev se ujema z dvanajstimi stanji uma: nepotrpežljivost, dvom, nezaupanje v samega sebe, posesivnost, preveč entuziazma, šibkost, neodločnost, obup, vznemirjenost, strah, zadržanost, ravnodušnost.

Leta 1933 je Bach zaključil odkritje še sedmih novih esenc, ki jih je poimenoval »sedem pomočnikov« in leta 1934 objavil drugo izdajo knjige »The Twelve Healers and the Seven Helpers«.

Kmalu je našel še 19 nadaljnjih esenc, kar je dokončalo njegov zdravilni sistem leta 1935. Kot zelo duhoven in občutljiv človek, je Bach med iskanjem cvetlic, ki bi jih lahko uporabil v svojem novem sistemu medicine, zelo močno razvil tudi določene miselne in čustvene vzorce.

Ta stanja so bila tako resna, da so se pogosto razvila v fizične težave in mu tako dokazovala, da vse bolezni izhajajo iz miselnih vzorcev ter čustev. Prav to intenzivno doživljanje pa mu je pomagalo najti prave rastline za zdravljenje, saj je njihov učinek lahko najprej preizkusil na sebi.

Leto dni po objavi, da je njegovo iskanje zdravil končano, je dr. Bach preminul mirno med spanjem na večer 27. Novembra 1936. Bil je star le 50 let, a je preživel prognozo svojega zdravnika za skoraj 20 let. Za seboj je zapustil več letne izkušnje in trud ter čudovit sistem zdravljenja, ki se uporablja po vsem svetu.

Bachove cvetne esence

 

Bachove cvetne esence – angleški zdravnik dr. Edvard Bach je v tridesetih letih 20. stoletja razvil cvetno terapijo – metodo zdravljenja, ki je podobna homeopatiji.

Dr. Bach je bil zdravnik, homeopat in bakteriolog, ki je razvil nov način zdravljenja – cvetno terapijo, ki se osredotoča na globlje vzroke bolezni, ne zgolj na njene simptome. Našel je 38 nestrupenih rastlin, iz katerih je na poseben način pripravil cvetne esence, ki nam pomagajo preobraziti čustvena, mentalna in tudi telesa neravnovesja.

Na Bachove cvetne esence ne moremo biti alergični, ker niso narejene iz fizičnih substanc rastlin, vendar samo prenašajo zdravilni potencial cveta.

Bachove cvetne esence so zelo nežne in primerne tako za otroke in nosečnice, kot tudi vse ostale. Iz cvetnih esenc se pripravi mešanica, ki naenkrat lahko vključuje do 7 cvetnih esenc. Če neke esence ne potrebujemo, na naše telo nima nobenega učinka in nam tudi ne more škodovati. Prav tako na Bachove cvetne esence ne moremo biti alergični, ker niso narejene iz fizičnih substanc rastlin, vendar samo prenašajo zdravilni potencial cveta. Kemijsko gledano so čista izvirska voda.

Bachove kapljice delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi.

Bachove kapljice

 

 • delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi.
 • delujejo na naše čustveno stanje in ga pomagajo harmonizirati.
 • Bachovi cvetovi so nestrupeni, nimajo stranskih učinkov in so zelo preprosti za uporabo.
 • osredotočajo se na zdravljenje resničnih vzrokov naših težav in bolezni, ne zgolj na simptome.
 • uporabljajo jih lahko tudi otroci, nosečnice, starejši ljudje.
 • zelo primerne so za pomoč v krizah in težkih življenjskih situacijah.
 • ne nadomeščajo klasične medicinske pomoči, lahko pa jo spremljajo.

Bachovih cvetnih esenc je 38 – od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica. Najbolj znano in razširjeno Bachovo zdravilo pa je REŠILNO ZDRAVILO, ki je kombinacija 5 esenc in se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti, pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih … Povrne nam energijsko ravnovesje in občutek miru.

Esence se lahko uporabljajo pri vseh vrstah težav, tudi pri čisto fizičnih. Vendar je eno osnovnih načel, ki jih je izpostavil Edvard Bach, to: Vedno zdravimo bolnika in ne bolezni.

Zato nikoli ne določimo esence ali kombinacije esenc glede na zunanje simptome ali bolezen, vendar glede na posameznika in njegovo počutje, stanje, vzorce, odzive … v tem trenutku.

Bach je menil, da je vse, kar doživljamo na telesni ravni, samo odraz notranjega ravnovesja ali neravnovesja in moramo zato, če želimo resnično ozdraveti, pozabiti na zunanje simptome ter zdraviti notranje neravnovesje med telesom in duhom, ki je pravi vzrok različnim duševnim in telesnim težavam.

Tako da si lahko v primeru težav s kožo in lasmi seveda pomagamo tudi z esencami, vendar tako, da se pri izbiri osredotočimo na svoje notranje počutje, odzive, na neko skrivno neravnovesje, ki se pri nas izrazi na zunaj s težavami s kožo … Pri nekom drugem bi se enako ali podobno neravnovesje lahko izrazilo popolnoma drugače in zato se pri izbiri esenc nikoli ne osredotočamo samo na zunanji simptom. Prav tako so pri različnih ljudeh različni vzroki tisti, ki povzročijo npr. kronični kašelj, in ti vzroki so tisti, ki jih je treba zdraviti, kašelj, ki je samo posledica.

Bachove esence so nam v pomoč pri ozdravitvi ali težavnih življenjskih situacijah, tako da nam pomagajo neravnovesja zamenjati z vrlinami.

Bach je dejal: “Bolezen lahko preprečimo in pozdravimo, če spoznamo pomanjkljivost v nas samih in jo odpravimo tako, da razvijemo tiste kreposti, ki to pomanjkljivost izničijo. Tega pa ne dosežemo tako, da bi se borili proti pomanjkljivosti, ampak da nasprotno krepost razvijemo v takšni meri, da pomanjkljivost iz našega bistva pomete proč.”

Esence vedno izberemo glede na neravnovesja, “pomanjkljivosti” v nas, pri njihovi uporabi pa se osredotočimo na vrline, kreposti, ki nam jih pomagajo razviti, da bi posledično pozdravili tudi telesne ali duševne simptome.

Zelo pomembno pri Bachovih cvetnih esencah je, da jih vedno izberemo glede na trenutno počutje in glede na negativne čustvene in mentalne vzorce, načine delovanja, odzivanja … v tem trenutku, a hkrati jasno poznamo kvalitete, ki jih posamezna esenca pomaga razviti!

Hkrati lahko izberemo do 7 esenc, vendar je bolj ustrezno manj, ker lažje in bolj jasno zaznamo spremembe.

Izbrane esence (individualno izbrana mešanica esenc) se zmešajo v 30-mililitrsko stekleničko z vodo, mešanico esenc pa jemljemo 4-krat na dan po 4 kapljice pod jezik ali v vodo. Ob rednem jemanju mešanico porabimo približno v 3–4 tednih.
Po tem obdobju je smiselno preveriti spremembe in počutje posameznika ter se na podlagi tega odločiti – ali za nadaljevanje enake mešanice esenc ali morda za prilagoditev in spremembo kakšne esence.

 • Beli kostanj - notranji samogovori in dialogi
 • Bodika - ljubosumje, zavist, nevoščljivost
 • Bor - občutki krivde
 • Brest - preobremenjenost z odgovornostjo
 • Bukev - netolerantnost
 • Češnjina sliva - strah pred ravnanjem v afektu
 • Dob za delovne ljudi, ki se preveč trudijo in razdajajo
 • Gaber - mentalna izčrpanost, občutek »ponedeljkovega jutra«
 • Gorjušica - globoka žalost brez znanega vzroka
 • Kostanjev popek za ljudi, ki stalno ponavljajo iste napake in se iz njih nič ne naučijo
 • Kovačnik - hrepenenje po preteklosti
 • Krinkar - prestrašenost, plahost, pri vseh vrstah znanih strahov
 • Lesnika pri občutku nečistosti
 • Macesen - pomanjkanje samozavesti
 • Majnik - telesni in duševni pretresi
 • Mešič pomaga pri odločitvi med dvema različnima možnostima, neodločenost
 • Močvirska grebenika - občutek večvrednosti in zadržanosti
 • Nedotika - nepotrpežljivost
 • Oljka - telesna in duševna izčrpanost
 • Oreh - zaščita pred zunanjimi vplivi
 • Potrošnik - posesivnost, sebičnost
 • Pravi kostanj - tesnoba
 • Rdeči kostanj - pretirana skrb za naše bližnje
 • Repik - oseba prikriva svoj notranji nemir
 • Rožič - išče potrditev in nasvete drugih
 • Sončece - občutki notranje panike
 • Sporiš - napetost, hiperaktivnost, pretirana navdušenost
 • Srobot - pomanjkanje zanimanja za sedanjost
 • Stoklasa - pri iskanju naše življenjske poti
 • Svišč - malodušnost, pesimizem
 • Šipek - vdanost v usodo, brezvoljnost
 • Tavžentroža - šibka volja in pretirana reakcija na želje drugih
 • Trepetlika - nerazložljivi strahovi
 • Uleks - potrtost in obupanost
 • Vinska trta za tiste, ki preveč vsiljujejo svojo voljo drugim
 • Vrba - samopomilovanje in prikrita jeza
 • Vresa za osebe ki so usmerjene zgolj nase
 • Studenčnica za pretirano puščavniške osebe, trdota do samega sebe
 • »Rešilno zdravilo« je mešanica petih cvetnih pripravkov (Češnjina sliva, Majnik, Nedotika, Sončece, Srobot), *ki pomaga pri vseh vrstah šokov.

https://www.youtube.com/watch?v=gSotR_sWYD0

viri:

 

http://sl.wikipedia.org/wiki/Cvetno_zdravljenje#Seznam_Bachovih_cvetnih_pripravkov

http://www.bodieko.si/bachove-cvetne-esence

 

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/20141014175803596

No trackback comments for this entry.

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

STAREJŠI ČLANKI

nedelja 08-Jun


četrtek 05-Jun


torek 03-Jun


torek 06-May


nedelja 04-May


torek 22-Apr


ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb

SVEŽE NOVOSTI

No New Items