Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
četrtek, november 30 2023 @ 02:12 AM GMT

Ayurvedski preparati

AJUR VEDA

Tripahala - tri življenja, trije sadeži 

 

Triphala ali “tri vrste sadežev” je čudovita mešanica plodov ajurvedskih rastlin: amalakija, bibhitakija in haritakija.

 

Po Ajurvedi amalaki  deluje na pita došo (elementa ogenj in vodo), bibhitaki na kapha došo (elementa vodo in zemljo) in haritaki na vata došo (elementa eter in zrak).

 

Triphala uravnava prebavo, deluje kot odvajalo, ne da bi povzročala krče ali vnetja; nežno spodbuja delovanje črevesne stene in krepi tonus debelega črevesja; pomaga pri izločanju blata;  povečuje odpornost in izboljšuje miselno zmogljivost.

Pripravek služi le kot prehransko dopolnilo in ne kot nadomestilo zdravil. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom na suhem in hladnem mestu.

 


Pri zeliščnem zdravljenju je zelo pomembno poiskati pravo strategijo.

 

Eden od pristopov lahko poudarja tonificiranje, medtem ko drugi poudarja odpravo simptomov. Če se zdravljenje omejuje na tonificiranje, lahko  to privede do stagnacije in zastojev.

Pretirana uporaba odvajal lahko povzroči tanjšanje črevesnih stene in izločanje dragocenih mineralov in bistvenih B vitaminov, hkrati se pojavi tudi neravnovesje koristnih črevesnih mikroorganizmov.

Posledice se kažejo v oslabelosti organizma, kronične utrujenosti in anemiji. Ker telo je vedno hkrati ne sodeluje pri ohranjanju in pridobivanju moči s pomočjo dobre prehrane, kakor tudi odpravljanje odpadkov, Triphala je edinstven v tem, da je seveda sposobna podpirati obe življenjskih procesov hkrati.

Zaradi visoke vsebnosti prehranske, Ayurvedski zdravniki na splošno ne obravnavajo Triphala zgolj kot odvajalo ali preparat, ki ureja prebavo, sicer pa vsi vemo, da se večina bolezni prične v črevesju.

. To lahko jaz popravim? OK Nekatere znanstvene raziskave in praktične izkušnje ljudi, ki so jo skozi stoletja je pokazala, da je Triphala učinkovit čistilec krvi, ki stimulira izločanje žolča, saj razstruplja jetra, pomaga pri prebavi in ​​asimilaciji, in občutno zmanjšuje serum holesterola in lipidov ravni po telesu. Kot rezultat tega se obravnava kot nekakšen panaceo in je najbolj običajno predpisuje zeliščna formula.
 
Priljubljen ljudski rek v Indiji, je: "Ne mama ne skrbi, tako dolgo, kot ste Triphala?". Razlog za to je, da je indijski ljudje verjamejo, da je Triphala sposobna skrbeti za notranje organe v telesu, kot mati skrbi za svoje otroke. Vsak od treh rastlinskih plodovih Triphala skrbi za telo, ki ga nežno spodbujanje notranje čiščenje vseh razmerah stagnacije in presežek, medtem ko istočasno izboljšuje prebavo in asimilacijo.

Mi zeliščarji verjamejo, da so dolgoživost in prirojena moč zelišč, kot so tiste Triphala, ob zaužitju, energično absorbira in prenaša na naše rezerve. To prepričanje obstaja z zelišči, kot so divje ginseng, kjer so našli osebki, ki so "preperele" desetletja klimatskega stresa vsebujejo največjo koncentracijo Ginsenosides. Ginkgo drevo je še ena od tistih dolgo živeli rastlin, katerih razvoj sega nazaj skozi tisočletja v čas dinozavrov.

Trije plodovi Triphala (Harada, Amla in Bihara) vsako ustrezajo "tri humours" ali "tridosha" indijske ayurvedske medicine. Po ajurvedski teoriji, je telo sestavljeno iz treh doš ali humours. Vata se včasih preveden kot "veter", ki ustreza uma in živčnega sistema. Njegova narava je suha, hladna, lahka in aktiviranje. Drugi je pitta, ki je prevedena tudi kot "ogenj" ali "žolča." Odgovoren je za vse presnovne transformacije, vključno s prebavo in presnovo hrane, kot tudi asimilacije in jasnost misli in razumevanja. Narava Pitta je predvsem toplo, vlažno in svetlo. Kapha včasih preveden kot "voda" ali "sluzi" humor in je odgovoren za vse anaboličnih ali gradbenih funkcij, kot so razvoj mišic in kostno tkivo. Njegova narava je kul, vlažna in težka. 

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/20141007174631123

No trackback comments for this entry.

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

STAREJŠI ČLANKI

ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb


sobota 01-Jan


četrtek 23-Dec


petek 19-Nov


sreda 08-Sep


četrtek 24-Jun

SVEŽE NOVOSTI

No New Items