Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
sreda, junij 07 2023 @ 05:00 PM GMT

MOČ CITRUSOV

PREHRANA IN ZDRAVJECITRUSI IMAJO NARAVNO MOČ IN ODLIČNE LASTNOSTI


Avtor: Boris , julij 2008


Ste vedeli, da so izvirni citrusi le trije? In da sta limona in pomaranča le križanca? Ter da besedi Citrus in citrus ne pomenita enako? Berite naprej.


Sama beseda Citrus označuje najbolj razširjen rod agrumov iz družine Rutaceae, ista beseda citrus (vendar napisana z malo začetnico) pa lahko pomeni bujno zimzeleno drevo z belimi dišečimi cvetovi ali pa le sadež tega drevesa. Citrusov je več deset različnih vrst, vendar pa so po nedavnih raziskavah prišli do zaključka, da so izvirni citrusi le trije, med katere so strokovnjaki uvrstili mandarino, pomelo in citrono, medtem ko se ostali (limona, pomaranča, limeta …) uvrščajo med hibride oz. križane citruse. Kot zanimivost lahko povem, da pomarančo strokovnjaki uvrščajo v križance med Citrus maxima (pomelo) ter Citrus reticulata (mandarina).

Citruse so dolgo časa gojili v jugovzhodni Aziji, kjer so jih uporabljali za pridobivanje dišečih olj, šele kasneje, ko so začeli uživati sadeže, pa so se citrusi pričeli gojiti tudi v ostalih delih sveta. Dandanes je razširjenost citrusov omejena predvsem na subtropski pas, saj je le tam dovolj sonca in vlage, prav tako pa za primerno rast citrusov potrebujemo visoko temperaturo, ki preko celega leta ne sme pasti pod ničlo.

Citrusi so zimzelena drevesa, ki lahko dosežejo tudi 15 metrov višine, zelo prijetnega videza, zaradi česar jih včasih gojijo v okrasne namene. Vendar je velika večina dreves izkoriščena za pridobivanje sadežev. V ta namen se rastline načrtno cepijo, kar je pri družini Rutaceae normalen postopek, saj nekatere vrste niso uporabne brez cepljenja, spet druge so pa koristne samo kot cepi.

Citrusi pa imajo tudi neverjetne lastnosti. Čistijo kožo, dajejo lasem lesk ter so sovražnik celulita. Zelo zanimiva pa je tudi pripoved, ko naj bi bili prav citrusi rešitelji mornarjev, saj so jih rešili smrti zaradi skorbuta. Pol tisočletja nazaj so se mornarji na dolgih potovanjih velikokrat izgubili ter pogosto umrli zaradi pomanjkanja hrane. V osemnajstem stoletju pa je James Lind odkril, da zadostna dnevna količina citrusov lahko rešuje življenja mornarjev. S tem odkritjem se je smrt zaradi skorbuta občutno zmanjšala, dandanes pa uživanje citrusov posledično zmanjšuje tveganje pred kapjo.


No, pa začnimo z mandarino, ki velja za enega izmed izvirnih treh vrst citrusov, njene značilnosti pa so jo popeljale do naziva najuglednejšega citrusa med agrumi prav zaradi dejstva, da je edini sladek agrum od treh izvirnih vrst. Prav zaradi svoje svežine ter svežega sočnega okusa se uporablja svež sadež ali za predelavo v mandarine, njegove olupke pa uporabijo proizvajalci esenčnih olj. Nekateri znanstveniki so mnenja, da naj bi mandarina prišla iz Japonske, zanimiva pa je tudi teorija o tem, da naj bi tako beseda kot tudi sam sadež prišla iz Kitajske. Seveda se verjetno sprašujete zakaj ravno na Kitajskem. V tistem času (3000 let nazaj) so namreč vsi vedeli, da so bili mandarini kitajski uradniki (dandanes bi za mandarina lahko označili kar vladnega ministra), ki pa so si poleg nam vsem dobro znanega imena lastili tudi oblačila v barvi mandarinine lupine.

Plodovi so sočni in dišeči. Vsebujejo veliko citronske kisline in vitamina C. Zanimive so nekatere teorije o različnem obarvanju raznih citrusov. Nekateri izvedenci trdijo, da se barva plodov ne razvije, če rastlina ni doživela dovolj hladne zime, to je temperatur blizu ničle. Pretopla zima naj bi povzročala zelene limone in pomaranče.

Drugi citrus izmed treh izvirnih vrst je pomelo. Gre za velike, največje med citrusi, sadeže podobni hruški, njihov premer doseže tudi do 30 cm, prav zaradi svoje teže, ki lahko doseže tudi do 10 kg, pomelo velja tudi za najtežjega med citrusi. Seveda ne smemo pozabiti tudi na podatek, da lahko sama lupina predstavlja tudi do polovice celotne teže sadeža. Je pa tudi res, da ima tudi lupina pozitivne lastnosti, Azijci jo namreč uporabljajo za odišavljanje jedi. Pomelo izvira iz jugovzhodne Azije, kjer ga gojijo že več kot 4.000 let, Kitajci naj bi ga spoznali 2.000 let nazaj, dandanes pa ga pozna že skoraj vsak zemljan. Kljub temu, da pomelo najbolje uspeva na daljnem vzhodu, se ga za evropski trg največ pridela v ZDA in Izraelu.
In smo že pri zadnji izvirni vrsti citrusov - citrona oz. po latinsko Citrus medica, verjetno nam najbolj nepoznan sadež izmed izvirnih treh vrst citrusov, ki je včasih veljala ne le kot hrana, temveč tudi kot pripomoček proti komarjem prav zaradi izrazito močnega vonja, ki odganja žuželke. Kaj kmalu so za odganjanje komarjev uporabili druge pripomočke, citronatna citrona pa se je najprej uveljavila kot začimba, nato pa tudi kot nepogrešljiva sestavina pri pripravi brezalkoholnih pijač.

Dandanes je citrona znana predvsem po njeni anomaliji v razvoju plodov, ki jo mnogi poimenujejo kar »Budova roka«. Pri tem se lupina ne razvije okoli skupine krhljev, temveč se razvije kar okoli vsakega krhlja posebej. Kljub temu, da se krhlji spodaj še držijo skupaj, so razdeljeni ter imajo po pričevanju orientalcev obliko Budove roke. Kljub temu, da je pri tem sadežu najbolj pomemben sam olupek ter so ravno zaradi tega znanstveniki želeli pospešiti to anomalijo jim to do sedaj še ni uspelo ter se pojavlja le po čudežu.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na enega najbolj znanih citrusov – limono. Sama zgodovina limone naj bi segala daleč v leto 500 p. n. š. na Kitajsko, od tam naj bi jo Arabci prenesli v Afriko, komaj v 12. stoletju pa naj bi se limona razširila tudi Evropi. Kljub temu da smo Evropejci limono spoznali razmeroma pozno, pa so Američani limono spoznali šele kasneje – komaj v 18. stoletju. No, danes pa je to že druga zgodba, saj smo z limono seznanjeni že skoraj vsi, največje svetovne proizvajalke pa so Italija, ZDA, Mehika in Argentina.

Limona pa ima poleg pestre zgodovine tudi izredno pozitivne, če ne že skorajda čudežne, lastnosti. Poleg tega, da ima izredno visoko vsebnost vitamina C ter blaži prehlade, tudi čisti medenino, marmor ter srebro ter blagodejno vpliva na naše telo. Limona pa naj bi tudi belila zobe ter s vsakodnevno uporabo limoninega soka odpravljala pege.

Prav tako pa ima poleg sadeža izredno pozitivne učinke tudi limonino olje, ki ga uporabljamo za pomiritev žlez lojnic ter ohranja dober spomin in koncentracijo. Prav zaradi izjemno prepoznavnega močnega, svežega vonja pomiri čustvene izbruhe ter depresijo, kot zanimivost pa lahko povem tudi do, da se bodo vaši lasje ob uporabit limoninega soka na njih naravno posvetlili.

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/20091121042603620

No trackback comments for this entry.

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

STAREJŠI ČLANKI

ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb


sobota 01-Jan


četrtek 23-Dec


petek 19-Nov


sreda 08-Sep


četrtek 24-Jun

SVEŽE NOVOSTI

No New Items