Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
nedelja, april 21 2024 @ 07:51 AM GMT

POMLADANSKO ČIŠČENJE

AJUR VEDAPREDAVANJE O AYURVEDI

KDAJ:

četrtek 16.april 2009 ob 17.00 uriKJE:
Prodajalna Ekovita, Celovška 142 (za Slovenija avtom -  nasproti črpalke), Ljubljana
Trajanje:   90 min

Vstopnine ni!


Predavanje naslov in podnaslov:

POMLAD – ČAS ZA ČIŠČENJE TELESA


Osnove Mahariši Ajurvede, nasveti za spomladansko čiščenje telesa in obrambo pred alergijami.
 Kratek povzetek:


 Za vsakogar od nas je naravno, da spomladi razmišlja o velikem čiščenju hiše, avtomobila, dvorišča. Toda ali pomislimo da bi prečistili tudi naše telo.
S tem ne mislimo na umivanje ampak na odstranjevanje notranjih nečistoč, ki so se nabrale med dolgo jesenjo in zimo.

Mahariši Ajurveda ponuja odlične rešitve za ta problem, ki nas napolnijo z energijo in samozavestjo. Ta oblika Ajurvede je najstarejši in najbolj izpopolnjen sistem zdravljenja na svetu.


V 80 letih prejšnjega tisočletja je svetovno znan modrec Mahariši, izbral najboljše Ajurvedske zdravnike Indije in predstavil to strodavno znanje v popolnoma prenovljeni obliki. Predavanje bo postreglo z osnovami Mahariši ajurvede ter učinkovitimi recepti in nasveti za razstrupljanje telesa.

Vsebina predavanja:

Kaj je Ajurveda in njen izvor Paradigma zavesti in Mahariši Ajurveda

Tri doše – glavni upravljalski principi v telesu Rasajane – pripravki iz zdravilnih rastlin, ki zdravijo z zvokom.

 Nečistoče v telesu:

Kaj so, kako nastajajo.

Nasveti in recepti za spomladanske kure prečiščevanja in spomladanske alergije                                                         Ajurveda je najstarejši medicinski sistem in pomeni veda o življenju. Uvrščena je med najbolj zanesljive sisteme preventive in zdravljena. Že sedem tisoč let pred našim štetjem so jo odkrili in jo razvijali indijski modreci, imenovani Rišiji. Ti so poznali operacijske posege, kot je carski rez, in skoraj identično orodje, kakršno danes uporablja sodobna medicina.

Dosegli ogromen napredek na področju kirurgije, zeliščne medicine, psihologije, fiziologije in človeške anatomije. Temelji na spoznanju, da naše zdravje izhaja iz notranje harmonije in ne z borbo proti bolezni. Bolezen je potrebno preprečiti (preventiva) ne pa jo zdraviti (kurativa). Odkriva nepravilnosti v delovanju že v zgodnji fazi in odpravlja vzroke, medtem ko sodobna medicina pride do rezultatov šele v fazi, ko se pojavi bolečina in odpravlja samo akutna stanja.

Ajurvedski principi

Prvi princip pravi, da sta svetova v nas in okoli nas povezana (mikrokozmos in makrokozmos) - tako je zdravje enote vedno povezano z zdravjem celote.

Po drugem principu sta človek in univerzum manifestacija medsebojnega delovanja velikih petih elementov, ki so nastali v trenutku namere duha, da se manifestira; na človekovem telesnem nivoju tvori povezava teh elementov tri osnovne fluide ali doše, ki določajo človeka - to so vata (kombinacija elementov etra in zraka), pitta (ogenj in voda) in kapha (voda in zemlja). Po ajurvedi se individualna konstitucija zakodira v trenutku spočetja, ti trije fluidi pa človeka določajo duševno in somatsko ter so v vsakem od nas zastopani v določenem, samo nam lastnem razmerju. Individualna konstitucija se do konca človekovega življenja ne spreminja, razen bolezensko.

Tretji princip pa pravi, da je za zdravo življenje človeka potrebno, da so vse tri doše v ravnovesju. To pomeni, da moramo s svojim načinom življenja, prehranjevanjem, dnevnimi navadami, fizično aktivnostjo, načinom sproščanja in podobno poskrbeti za to skladnost.

Po tem principu se v ajurvedi tudi lotijo terapije - da zmanjšajo, česar je preveč in povečajo, česar je premalo. Le v ravnovesju vseh treh fluidov oz. petih elementov telo deluje skladno in človeku omogoča bolj ubrano življenje.

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/20090407222608212

No trackback comments for this entry.

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

Stropharia-aeruginosa
Browse Album

STAREJŠI ČLANKI

ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb


sobota 01-Jan


četrtek 23-Dec


petek 19-Nov


sreda 08-Sep


četrtek 24-Jun

SVEŽE NOVOSTI

No New Items