DIETA PROTI CANDIDI

četrtek, avgust 21 2008 @ 07:07 PM UTC

Piše: Admin

DIETA PROTI CANDIDI

Kako lahko glive kvasovke povzročajo toliko problemov. V bistvu so glive kvasovke prisotne v vsakem od nas vendar v različnih količinah. Živijo v črevesju.

Problem nastane, ko se glive kvasovke namnožijo čez normalno mejo, kar se zelo pogosto zgodi po uporabi antibiotikov.

Prav tako je ta pojav povezan z oralnimi kontracepcijskimi sredstvi, kortikosteroidi ali zdravili za zdravljenje razjed, kot je recimo Tagamet ali Zantac, ali celo zaradi preveliko sladkorja v prehrani.


Ženska, ki uživa kontracepcijske tablete in obenem uživa veliko sladkorja v dieti je tipična
žrtev.

Ženske z diabetesom so bolj nagnjene k prekomernemu razvoju gliv kvasovk zaradi
sestave sluznicev v nožnici, ki je bolj nagnjena k okužbi z kandido. Tudi moški trpijo za
kandiazo, še posebej če imajo ženo ali punco s tem problemom.

Kandiaza ima tako veliko simptomov, ker vpliva na zelo veliko telesnih sistemov (endokridni,
prebavni, genitalni, živčni in imunski sistem).

Glavni simptomi ki kažejo na kandiazo so

• Bel obložen jezik
• Ponavljajoča vnetja nožnice
• Prebavni problemi, še posebej napenjanje in plini
• Alergijski izpuščaji

Celoten seznam simptomov kandiaze lahko vključuje tudi nenehno utrujenost, izguba volje za spolnost, ustni oprh, vneto grlo, naprestan kašelj, zaprtje, infekcije mehurja, menstrualni problemi, depresija, nezmožnost koncentracije, alergije in nizka imunost v telesu.
Kandiaza največkrat prizadane ljudi s slabim imunskim sistemom. Nekdo, ki ima slab imunski sistem je bolj podvržen bakterijskim okužbam, posledično pa začne jemati antibiotike, kar še pospeši razvoj kandiaze.
Nažalost ne obstaja enostaven test za kandiazo. Obstaja krvni test za obrambne telesne celice proti kandiazi, vendar bo pri ženski, ki ima ponavljajoča vnetja vagine bil zagotovo pozitiven.

Kako torej spoznati, če so naši zdravstveni simptomi posledica okužbe z glivami kvasovkami?

Dober znak je veliko simptomov in če smo jemali kakšna zdravila dlje časa (hormonsko zdravljenje, steroidi, antibiotiki). Poskusimo z dieto in dodatki iz acidophilusa. Če se simptomi izboljšajo po dveh do štirih tednov, imate kandiazo. Olajšanje zna biti zelo dramatično. Če ne vidite sprememb v simptomih, kandiaza ni problem.

Če pri kom sumite, da ima kandiazo, je potrebno prenehati z jemanjem antibiotikov in kontracepcijskih tablet. Kontracepcijske tablete lahko zopet začnete jemati po končani dieti, če pa se kandiaza zopet vrne, je treba trajno prekiniti z jemanjem tabletk.
Najpomembnejši korak pri zdravljenju kandiaze pa je dieta. Dieta ne sme vsebovati kvasa, sladkorja in traja 30 dni. Hrana, ki vsebuje kvas in ki se ji moramo izogibati je kruh, sir, gobe, kis, sojina omaka, fermentirana hrana kot so olive in kumarice in alkohol.

Prav tako je dobro, da se izogibajo mleku in mlečnim izdelkom, ker vsebujejo antibiotike. Prav tako se moramo izogibati sladkorju, kajti kvas neomejeno hitro raste v okolju bogatem s sladkorjem.
To pomeni nobenih slaščic, keksov, sladoleda, napitkov, suho sadje, med, čokolada, sladila kot je slad, fruktoza, ječmen ali sok iz sadja.
Če po tej dieti ni olajšanja, lahko poskusimo alergijo na hrano ali hipoglikemijo.

Pacientka, ki je spremenila dieto, je občutila izredno olajšanje simptomov. Po 4 dneh ni imela več prebavnih motenj, ni bila utrujena. Tudi njena utrujenost je minila.
Dieta bi naj trajala vsaj dva tedna. Česen je prav tako učinkovito sredstvo proti glivam kvasovkam. Lahko se uživa tudi v obliki apsul.

Lactobacillus acidophilus, živa kultura, ki se najde v jogurtu prav tako uspešno deluje proti kandiazi. Dobro je, če k dieti dodamo jogurt s temi kulturami, vendar moramo paziti, da piše na nalepki, da vsebuje žive kulture. Lahko pa kupimo žive acidophilus nadomestke v trgovinah z zdravo prehrano.

Prav tako pomaga kislina imenovana caprylic acid. Obstaja pod raznimi imeni v različnih trgovinah z zdravo prehrano. Obstajajo različne potence, vendar na nalepki so navodila o jemanju.

NARAVNO ZDRAVLJENJE KANDIAZE

• Če je mogoče, prenehajte jemati kontracepcijske tablete, antibiotike, kortikosteroide in tablete proti razjedam.
• Začnite z dieto brez sladkorja in kvasa in se je striktno držite vsaj 30 dni. Če se simptomi zmanjšajo, pomeni, da imate kandiazo.

Odvisno od simptomov bo potrebno izvajati dieto od 3 pa do 12 mesecev. Izločite naslednjo hrano: kruh, pečene izdelke,
sir, gobe, kis, sojino omako, fermentirano hrano in alkohol. Prav tako izločite vse sladkarije: keksi, bomboni, čokolada, sladoled, brezalkoholne pijače, posušeno sadje, sladila kot je fruktoza, sadni sok, ječmen, slad.


PRAV TAKO JEMLJITE

• Lactobacillus acidophilus: v naravni obliki, v jogurtu (naj jogurt vsebuje žive kulture, kot piše na nalepki). Jemljite po eno kapsulo trikrat dnevno.
• Česen, v naravni obliki ali v obliki kapsul
• Capryfic acid, upoštevajte navodila na škatlici.

Komentarji (0)


EZOTERA
http://www.compat.org/article.php/20080821210753811