AYURVEDSKE MASAŽE

ponedeljek, julij 07 2008 @ 07:17 PM GMT

Piše: Admin

Z ayurvedsko masažo vzpostavljamo uravnoteženo, zdravo in dolgo življenje.

Pred pričetkom masaže se opravi kratek osnovni pregled, da se ugotovi, v kateri doši je prišlo do neravnovesja. Ayurvedska masaa se izvaja individualno, kar pomeni, da se za vsakega posameznika določi primerna terapija. Masaža se izvaja s toplimi zeliščnimi olji po načelih indijske medicine.

Ayurvedska masaža

Hastabhyanga masaža
Odpravljanje bolečih rok, uravnoteži bolečine v predelu vratu, ramenskega obroča in ostalih sklepov. Masaža uravnava cirkulacijo krvi v predelu zgornjih udov, roke pa bodo spočite in lahkotne.

Padabhyanga masaža
odpravljanje bolečih nog, uravnoteži črevesja, pri ženskah pa menstrualne težave. Masaža doseže popolno relaksacijo in vitalizacijo bolečih in utrujajočih nog, dodatno učinkuje pri zadržani cirkulaciji in težavah ožilja.

Mukabhyanga masaža
uravnoteži bolečine v predelu glave, ramenskega predela, prsnega dela hrbtenice. Masaža koži povrne lepoto in hkrati tonus, neguje, jo nahrani in pospeši naravni proces obnavljanja celic. S pomočjo te dobrodejne masaže se izniči negativne misli ter doseže globoko sprostitev, izboljša prekrvavitev možganov in zmanjšuje stres.

Abhyanga masaža
odpravlja bolečine v hrbtu in zgornjih okončinah ter dodatno godi utrujenemu in od stresa prizadetemu telesu. Kot sprostilna masaža vpliva na boljše počutje celega telesa, krepi življenjsko energijo in pomirjevalno vpliva na um in emocije ter oživi krvni obtok in izboljša videz kože.

Swedana masaža
je namenjena za otežitve in čiščenje kanalov (maziljenje s posebno mešanico iz limone in riža). Masaža izboljša cirkulacijo, prebavo, spanje, živčni sistem, artritis…. Postopek kožo očisti da hkrati postane mehka in sijoča ter omogoča boljšo preskrbo celic s kisikom. Masažo zaključimo s toplimi olji, ki so izredno učinkovita pri odpravljanju celulita.

Charkas masaža
vpliva na telesno energijo celotnega pranskega nivoja in na spremembo stanja petih elementov. Mhuladhara se nahaja v predelu najnižjega hrbteničnega vretenca. Swadhisthana se nahaja v nervnem centru v predelu nad spolnimi organi pod popkom. Manipura se nahaja v živčnem centru nad popkom - kontrolira dotok energije v vse notranje organe pod diafragmo. Anahata se nahaja v sredini prsi v predelu srca. Vishuddha se nahaja na dnu vratu v bližini ščitnice. Ajna se nahaja v sredini čela med obrvmi (tretje oko). Sahasrara se nahaja na vrhu glave-odpira se navzgor.

Shirodara maziljenje
Izvajata dva ali trije terapevti s posebnim oljem, ki ga pripravijo za vsakega posebej. Shirodara ali ''oljni curek'' se razvija v center našega zaznavnega doživljanja, na sredini med obrvmi, kateri namen je doseči popoln mir, sprostitev in vzpodbuditi regeneracijo živčnega sistema. Kot sprostilna masaža izredno učinkuje pri nervozi, boleznih srca in motnjah vegetatitvenga živčnega sistema, kjer lahko pričakujemo izboljšanje težav. Postopek je izredno učinkovit tudi pri visokem krvnem pritisku, nespečnosti in bioenergetski neuravnoteženosti, kjer doseže notranjo harmonijo in mir ter telesu ponovno prebudite veselje do življenja.

Ayurvedska masaža
Izvajata dva ali trije terapevti in smo jo prilagodili za evropsko okolje, kjer koži nudi antioksidativno zaščito, varuje kožo pred prostimi radikali, kožo naredi mehko, nežno in žametno ter odstrani odmrle celice. Postopek pomlajuje in uravnava pretok energij v vitalnih točkah, deluje pri duhovni izčrpanosti, daje samozaupanje in pogum. Masaža lajša bolečine v mišicah, pomaga pri revmi, bolečinah v udih ter pospešuje telesno prekrvavitev in izredno učinkuje pri vsakodnevni depresiji, pomirja razburkana čustva. Izbrana topla zelišča in olja merdijalne točke sprostijo energetske poti, harmonizira telo, duša pa doseže nepozabno blagodejno stanje sprostitve.

Masaža je sestavljena iz štirih postopkov:

- masaža z zelišči, ki so sestavljena od tipa človeka-kože: detoxing-relaxing-toning;
- masaža s peeling-om, z izbrano soljo in eteričnimi olji, ki so sestavljena glede na tip kože vsakega posameznika: kože vata- pitta-kapha;
- tekočino, ki jo pridobimo iz zelišč pomešamo z olji z namenom čiščenja tretjega očesa, s tem zmanjšujemo nemir, nespečnost ter preseženo energijo;
- masažo obraza z izbranimi olji, ki so sestavljena glede na tip človeka in njegove kože: calming-cleansing-invig orating.

Pinde masaža

Je namenjena za vsem tistim, ki se premalo gibajo. Masažo kombiniramo s pilingom in toplimi zeliščnimi oblogami, ki so prirejene v pinde (pinde so posebne vrečke napolnjene, zelišči, začimbami in eteričnimi olji po potrebi tudi z glino, ki jih segrete polagamo po telesu). Toplota, ki jo povzročijo pinde, ublaži težave, ki so povezane z mišičnimi krči in napetostjo, koža ostane sijoča, mehka in bolje prekrvavljena.

Odmrle celice s kože odstranimo z rahlim pilingom in ji tako spet omogoči dihanje in obnovo. Unčikovito toploto, ki je pinde odajajo, odpro kožne pore in tako poveča učinek ročne masaže s toplimi olji proti celulitu - dodatno in samodejno izboljšajo krvni in limfni obtok, izboljšajo in pospešijo regeneracija tkiv, poživijo centralno in periferno živčevje.

V celoti postopek sprosti mišice ter relaksira, koža pa postane bolj elastična in vitalna.

Komentarji (0)


EZOTERA
http://www.compat.org/article.php/20080707211724944