AJURVEDSKA ZGODOVINA

ponedeljek, julij 07 2008 @ 07:12 PM GMT

Piše: Admin

AYURVEDA

Je stara indijska znanost. Njen temelj so subtilne energije v vseh stvareh. Razlikuje tri osnovne vitalne energije ali doše: VATA, PITA in KAPHA, ki uravnavajo vse fiziološke in psihološke procese v telesu in umu.

Pomembno je, da so v ravnovesju, kajti takrat je telo zdravo, um jasen, srce pa napolnjeno z veseljem.

Razumevanje Ayurvede

Razumevanja Ayurvede medicine, je skozi tisočletne izkušnje v marsičem potrdila tudi moderna Biologija in Medicina, kjer je samostojna in ni alternativa zahodni medicini, ravno tako lahko rečemo, da v resnici ni komplementarna z nobeno drugo medicino ter se uvršča med najbolj zanesljive sisteme v svetu preventive in zdravljenja. Ayurveda ali znanost o življenju so razvili indijski modreci Rišiji, ki so dosegli ogromen napredek na področju kirurgije, zeliščne medicine, fiziologije, človeške anatomije in psihologije. Njihova kirurgija je vključevala posege, kot je carski rez, ki so ga na Zahodu pričeli izvajati šele pred cca 100 leti.

Ayurveda (medicina) je zložena iz dveh Sanskritskih besed:
Ayur – življenje in
Veda - znanje.

Normalno in uravnovešeno izločanje odpadnih substanc iz telesa je zelo pomembno pri vzdrževanju dobrega zdravja, saj privede kopičenje ali pretirano izločanje male do veliko različnih bolezni v sistemih telesa, v organih, tkivih (dhatu) in vitalnih energijah (došah).

NIKOLI NE ZADRŽUJTE OZIROMA TLAČITE NARAVNIH POTREB TELESA!

Prisluhnite klicu narave!

Veliko motenj in bolezni izvira iz nespoštovanja tega pravila:

Zadrževanje urina: bolečine v žolčniku, srbečica spolovil, težave pri uriniranju, glavobol, bolezni genitalno-urinarnega sistema, mentalna zmedenost...

Zadrževanje blata in plinov: črevesni krči, zaprtost, napihnjen trebuh, zmedenost, zaskrbljenost, jeza, slabost, bolečine v trebuhu in številne druge motnje...

Zadrževanje kihanja: glavobol, obrazne paralize, trzanje, izguba čutilnih zaznav, togost vratu...

Zadrževanje spahovanja: kolcanje, slaba prebava, izguba apetita, motnje v pljučih in srcu...

Zadrževanje zehanja: kronični mišični krči, krči, trepetanje, tresavica...

Zadrževanje bruhanja: izguba apetita, izpuščaji, slabokrvnost, vročina...

Ignoriranje lakote: hujšanje, oslabelost, bolečine v telesu, vrtoglavica, izguba apetita...

Ignoriranje žeje: izsušitev grla in ust, utrujenost, depresija, bolečine v predelu srca, naglušnost...

Zadrževanje solz: kronično vnetje nosnih kanalov, bolezni oči, motnje v delovanju srca, naglušnost...

Ignoriranje potrebe po spanju: zehanje, bolezni glave, bolečine v telesu, težke oči...

Plitvo namesto globoko dihanje: motnje srca, kronična napetost v prsih in v trebušnih mišicah, napetost, strah in številne druge motnje...Brez ravnovesja ni zdravja!Ayurveda savnanje

Je od nekdaj enako že tisočletja. Cilj savnanja je pregreti telo, skozi potenje pa odstraniti škodljive snovi iz telesa, spodbuditi presnovo, očistiti kožo, okrepiti zdravje in imunski sistem, izboljšati spanec in razvedriti razpoloženje.

Človeku daje dovolj energije, da je srečen, zdrav in izpolnjen. Postopek se začne z maziljenjem telesa z olji limete in pomaranče - po prihodu iz savne na telo nanesemo zdravilno blato, ki se ob toploti in vlagi začne na telesu sušiti. Tako da se strupi iz telesa pričnejo izločati in ostanejo v blatu.

Pred drugim savnanjem telo mazilimo z evkaliptusom ter zelišči mete, bora, kamilice za blagodejne učinke na vaše dihalne poti. Po prihodu iz savne očistimo telo s fango oblogami in zdravilnimi solmi ter mazilimo z toplimi olji, s katerimi hitro dosežemo stabilno duševno počutje in odpravimo razne psihične in zdravstvene težave.

Masažo zaključimo s ghi kuhanimi zelišči ter toplimi olji, ki izboljšuje delovanje limfnega sistema, tako
aktiviramo postopek razstrupljanja telesa, krepimo imunski sistem in izboljšamo prekrvavljenost kože.


Panchakarma čiščenja

Je večdnevni program, to so postopki globoko očiščevalnega procesa, ki smo ga prilagodili za evropsko okolje; dvakrat na dan izvajamo masažo celotnega telesa s posebnimi oljem, ki ga terapevt pripravi za vsakega posebej. Osnovna olja so hladno stiskano oljčno in sezamovo olje ter blagodejna eterična olja, pridobljena iz listov, cvetov, plodov in korenin zdravilnih rastlin, katerih izbor je odvisen od individualnih potreb človeka-telesa.

Dvakrat na dan se telo savna ter po prihodu iz savne na telo nanesemo zdravilno blato, ki se ob toploti in vlagi začne na telesu sušiti, tako da se strupi iz telesa začnejo izločati in ostanejo v blatu. Skozi večdnevni program se izvaja Udvartana–peeling telesa z olji, ki so jim dodana zdrobljena žita ali zelišča da kožo očisti starih celic in jo naredi mehko. Postopek izloča iz telesa težke kovine in pesticide s polivanjem in maziljanjem več kot 15 litrov toplega olja na dan.

Program je odvisen od potrebe vsakega posameznika po dobrem počutju in zdravju, ki nam jih ponuja Panchakarma za bolečine in pritisk v očeh, sinusih. Z vsakodnevnim pitjem zdravilnih tekočin, ki so sestavljene iz olj, medu in zdravilnih zelišč, dosežemo izreden učinek in globinoč čiščenja, hkrati hranimo črevesje in pospešujemo odvajanje strupov iz telesa.

Za osebe, ki so močnejše postave priporočamo vsakodnevno izvajanje dodatnega maziljanja in masaža z limono in rižem, kar uravnava preseženo dosho, stanje-energijo.Naravna lekarna

Osnovni princip Ayurvedske Lekarne je, da pomaga uravnovesiti notranje sile s spremembo prehrane in življenjskih navad ter se tako uspešno upremo bolezni, ki izhaja iz osmih elementov - energij: zemlja, voda, ogenj, zrak, eter, um, inteligenca, resnični & lažni jaz.

Ayurveda je edini medicinski sistem, ki priznava deset različnih tipov metabolizma: vata, pita, kapha, vata-pita, pita-kapha, vata-kapha, pita-vata, kapha-pita, kapha-vata, vata-pita-kapha.

Ayurvedska lekarna je vodič pri zdravljenju bolezenskih težav in kroničnih obolenj, ki so zasnovane na starodavni zdravilski tradiciji. Pomembno je da vključno z izdelki znamo ponuditi tudi praktične nasvete in navodila.
Poiščite svoje naravne izdelke v sklopu svojega telesnega stanja: poškodovane celice: živčne, mišične, krvne, krovne, kostne, hrustančne, žlezne, spolne; poškodovana tkiva: krovno, vezivno, mišično, živčno tkivo; poškodovani organi: srce, ledvice, možgani, želodec, jetra, hrbtenica; poškodovani organski sistemi: koža, okostje, mišičje, živčevje, hormonalni sistem, čutila, obtočila in imunski sistem, dihala, prebavila, izločala, spolovila.

Ayurveda medicina pridobiva človeku potrebne zeliščne pripravke, olja, kreme… zdravila iz narave iz raznih delov rastlin, kot so korenine, lubje, cvetovi, plodovi, listje, stebla, smola… Vsi izdelki so v skladu s strogimi standardi farmacevtske industrije, obširne toksikološke raziskave pa zagotavljajo, da v končnih izdelkih ni pesticidov, fungicidov in drugih klic ali škodljivih snovi.

Nekatere proizvode - linije smo razvili tudi sami, kjer skozi fitokozmetične preparate dopolnjujemo kožno biofiziko. Preparate dobavljamo od dobaviteljev, ki imajo večletne izkušnje z delom in uporabo naravnih surovin ter so si za to pridobili ustrezne certifikate.

Vsi izdelki ustrezajo kvaliteti v skladu z zahtevami zakona o kozmetiki-medicini in imajo pridobljene ustrezne certifikate Zavoda za zdravstveno varstvo.

Diagnoza

Odraz neskladja telesnih sokov, ki so vedno razvidni skozi spremljanje srčnega utripa ter telesnega stanja-znakov-oblik jezika, obraza, oči, nohtov, stanje spanca, prehrane... nas usmerja pri postavljanju Ayurveda diagnoze.
Za uspešno diagnozo kot tudi za preventivo telesnega zdravja se izvaja integralna marma masaža, pri kateri skozi pranski sistem (nadije-čakre) terapevt uravnava telesno (pransko) ravnovesje.

Marma masaža nadgradi dobro počutje in predvsem odpravlja bolečine v predelu čakre, ki je energijsko in zdravstveno poškodovana, hkrati pa masaža vpliva na telesno stanje - spremembo pancha tattwe oz. petih elementov, ki se izražajo v vsaki materiji telesa:

Eter so usta, prebavila, dihala, trebuh, prsni koš, kapilare, limfne žleze, tkiva in celice, čut se nanaša na sluh.

Zrak upravlja celotno dogajanje v osrednjem živčevju (bitje srca, širjenje in krčenje pljuč, gibanje želodčne stene, črevesja...), čut se nanaša na otip.

Ogenj se odraža v telesni temperaturi, deluje v prebavnem traktu in v možganih, kjer se odraža kot inteligenca; čut se nanaša na vid.

Voda se odraža v izločanju prebavnih sokov, v plazmi in citoplazmi ter v delovanju žleze slinavke; pomembna je za delovanje tkiv, organov in telesnih sistemov, čut se nanaša na okus. Zemlja se odraža v telesnih strukturah - kosti, nohti, mišice, tetive, koža in lasje, čut se nanaša na vonj.

Zdravstveno življenje v večini je povezano skozi hrbtenico in skozi čakre, ki so povezani s ca 80.000 nadijev-subtilnih tunelov od celice do kompleksnih organskih sistemov, skozi katere se pretaka življenjska energija in so vse povezane v Ahasto čakro (duša) v predelu srca.

Mhuladhara čakra je povezana z osnovno življenjsko energijo in z adrenalinom-kontrolira življenjsko pomembne reakcije.
Swadhisthana čakra je povezana z zadovoljstvom in čutnim izkustvom.
Manipura čakra kontrolira dotok energije v vse notranje organe pod diafragmo.
Anahata čakra je povezana s srcem, prsmi in pljuči.
Vishuddha čakra je povezana z mišljenjem, pa tudi s komunikacijo in govorom.
Ajna čakra je povezana z glavo, očmi in na splošno s percepcijo z našo notranjostjo in fiziološkim razumevanjem.
Sahasrara čakra kontrolira razvoj, odvisna je od pravilnega delovanja drugih čaker.

Biosinergija našega življenja pozna 14.osnovnih vrlin merdijalnih-povezav:

Centralni meridian se nahaja v morali-etiki;

Vodilni meridian se nahaja v notranjem občutku za resnico;

Zadovoljstvo-senzibilnost se nahaja v želodcu;

Vera-pobuda se nahaja v vranici-trebušna slinavka;

Sočutje-duhovnost se nahaja v srcu;

Radost se nahaja v tankem črevesju;

Mir-samota se nahaja v mehurju;

Pogum-svoboda se nahaja v ledvicah;

Prisotnost-biti tukaj in zdaj se ''pretaka'' skozi krvni obtok in spolne organe;

Lahkost se nahaja v ščitnici in nadledvičnih žlezah;

Dobrota se nahaja v žolčniku;

Sreča-kreativnost se nahaja v jetrih;

Ponižnost-učinkovitost se nahaja v pljučih;

Čistost-meje se nahaja v debelem črevesju.


Prehrana

Ayurveda (prehrana) nas uči kako ostati zdrav, kako ohraniti zdravje tudi drugih ljudji, živali, narave, pa tudi kako pozdraviti že nastale bolezenske spremembe in to na vseh psiho-fizično-socialnih nivojih.
Črevesje je povezano z našim emocionalnim stanjem, živčnim sistemom, pljuči, kožo in se fizično dotika ostalih vitalnih organov. V trebuhu so naši drugi možgani. Telesna konstitucija ali prakriti, določa naš osnovni fizični izgled, vedenjske vzorce, čustvena nagnjenja in prioritete.

Dobro je vedeti, da za dobro prebavo so zelo pomembne telesna toplota in želodčne kisline, ki prihaja iz dveh virov: iz želodca ali iz štedilnika.

Satvična prehrana v prakritu je sveža, sočna, hranilna, sladka in okusna ter krepi telo in duh. Satvična prehrana: riž, pšenica, polnozrnata moka, proso, koruza, oves.. soja, leča, fižol.. brokoli, korenje, krompir, bučke, solata, grah, beluši, kalčki.. jabolka, hruške, breskve, pomaranče, banane, dateljni, češnje, jagode, slive.. orehi, mandlji, rozine, med.. maslo, jogurt, sir.. rjav sladkor, kamena sol.. Savtična prehrana prinaša človeku resnično telesno, mentalno, čustveno in duševno zdravje ter pomirja um in omogoča jasno zavest.

Radžasična prehrana v pakritiju je kisla, grenka, slana, pekoča, vroča in suha. Radžasična hrana je okusna, samo, če jo pripravimo tako, da razvije okus: večinoma je ocvrta v olju, začinjena hrana, homogenizirano mleko, vina, piva, kave, pravega čaja.. morska sol, kajenski in črni poper, ingver, redkvice, česen.. bel sladkor, kola pijače, čokolade... V nas podira ravnovesje med duhom in telesom ter nas podžiga strasti, čutnost, spolno slo, ljubosumje, pohlep, skopost, prevare, jezo, egoizem, tekmovalnost, razdražljivost... Prav tako prinaša bolezen, melanholijo, občutek nemoči, izčrpanost.

Tamasična prehrana v pakritu hrani ustvarja mentalno topost, lenobo in medlost. Tamasična živila so ''mrtva'' konzervirana, zamrznjena.., tudi preobilno uživanje hrane ali prenajedanje ustvarja tamas osebo tudi v dobrem kosu belega mesa, ribe.., klobase, salame, hamburgerji, slanina so vedno na mizi.., ocvrt krompirček, živila v slanici ali kisu.., žgane pijače.. arašidi..

Pri človeku ustvarja pesimizem, pomanjkanje razumnosti, pohlept, lenobo, dvome, manjvrednostne komplekse in sovražne občutke. Tamasična hrana ne koristi ne telesu, ne duhu dodatno zapira pot vitalni življenjski energiji pri čemu znižuje telesno odpornost za bolezni.

Filozofija Ayurvede prehrane se glasi:

Koža je ogledalo duše in zdravja. Telo in um sta orodje zavesti. Mi smo, kar jemo in mi smo, kar sprejemamo.


Terapije

Ayurvedske terapije zaradi svoje univerzalnosti, prilagodljivosti in učinkovitosti, niso prostorsko ali časovno omejene. Ena od predenosti te unčikovite terapije, je v tem da se zdravnik ali terapevt Ayurvede ukvarja s terapijo tudi tri in več ur, da zdravemu človeku pomaga ohranjati zdravje, obolelemu pa ga skuša vrniti.

Pri terapiji je glavni namen, da v organizmu poiščemo vzrok neravnovesja, da telo povrnemo v naravno stanje oz. urejeno lastno delovanje. Kakšno je bolezensko stanje telesa nam pokažejo stanje dosh. Najbolj pomembno je stanje telesne doshe vate, ki je odgovorna za delovanje obtoka krvi, delovanju živcev, sposobnost mišljenja...

Ayurvedski terapevt zdravi številne težave, od preprostega prehlada do kompleksnejših alergij, glavobolov, kožnih, nevroloških, kostnih, sklepnih in imunskih težav. Unčikovito odpravlja kronične bolezni, kot so diabetis, astma, artritis, artroza, mišičnih napetosti in oteklinah. Ayurveda terapija ima izredno uspešnost pri zdravljenju mentalnih in čustvenih neravnotežjih ter številnih gastro obolenj kot so rane na želedcu, črevesne težave, pri prebavnih motnjah ter vnetja jeter in ledvic.

V Evropi so Ayurvedske terapije najučinkovitejša pri zdravljenju Psihosomatskih bolezni in odkrivanju vzrokov, ki naj bi tičali v mentalnih procesih človeka. Tam so pogosto zastarane poškodbe, ki so nastale
predvsem širjenje telesnih bolečin npr. iz vratu v trebuh in nato v obe spodnji okončinah ter od tam navzgor v glavo...

Pozitivni učinki terapij se kažejo v zvišani sposobnosti naravnega samoozdravljenja na širok spekter težav
npr.:

Pri starejših osebah dodatno vrača vedrino in pomaga k boljši dejavnosti, boljši spanec ter odganja žalost pri jutranji utrujenosti-slabostni.

Pri odraslih osebah dodatno spodbuja prijateljstvo in v okolju prinaša potrpežljivost, oživlja čute ter uspešno uravnava delovanje oteženega krvnega pretoka krvi.

Pri mladih osebah dodatno ustvarja prijetno in naravno razpoloženje pri izpostavljenem stanju strahu ter krepi samozavest in zvišuje koncentracijo.

Komentarji (0)


EZOTERA
http://www.compat.org/article.php/20080707211217872