Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
torek, april 20 2021 @ 11:37 PM GMT

ČIŠČENJE JETER

PREHRANA IN ZDRAVJEOČISTIMO JETRA … A S KRTAČO?

(Objavljeno kot članek v reviji 7D dne 6. 8. 2001)

Jetra so eden najpomembnejših organov, saj s čiščenjem krvi in izločanjem prebavnih sokov opravljajo vitalne funkcije v telesu. Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo številne bolezni v prebavi in ožilju, poleg tega pa obstaja možnost raznih drugih težav, kot so oteženo dihanje, napetost v trebuhu in na hrbtenici, slabotnost itn.

Eden temeljnih vzrokov slabega delovanja jeter je holesterol. Na ostankih odmrlih bakterij in zajedavcev se začnejo v jetrnih kanalih nabirati kristali holesterola, ki postopoma rastejo in vedno bolj mašijo jetra. Mnoge grudice postopoma zdrsijo v žolčnik in od tod v prebavni trakt, mnoge pa ostanejo nekje vmes. Nekatere se v žolčniku obložijo s kalcijem in tako nastanejo žolčni kamni (šele ti so vidni pod rentgenom), številne grudice holesterola pa ostanejo v jetrih, kjer lahko narastejo tudi do velikosti polovice palca. Ker grudice in kamni močno ovirajo delovanje jeter, je ta priporočljivo redno čistiti in jesti manj nezdrave hrane, ki vsebuje veliko holesterola.

Dr. Hulda Clark v svoji knjigi Zdravilo za vse bolezni (The Cure for All Diseases) opisuje preprosto metodo čiščenja jeter, ki jo lahko vsak zdrav človek opravi kar doma, brez zdravniškega nadzora (le v primeru bolezni jeter ali resnejšega bolezenskega stanja se je glede čiščenja dobro posvetovati z zdravnikom). Postopek, opisan v njeni knjigi, je bil v podobnih različicah znan že prej, vendar ne širši javnosti. Najstarejše zapise o čiščenju jeter zasledimo v starodavnem indijskem spisu Ajur-vedi, starem nekaj tisoč let; v tem članku povzemam tudi nekatere nasvete iz tega besedila, pretežno pa se bom opiral na postopek dr. Clarkove, ker je zanesljiv in preverjen. Sam sem si očistil jetra po omenjenih dveh metodah že šestkrat in sem zelo zadovoljen z rezultati. Podobnega mnenja je tudi nekaj deset znancev in prijateljev, ki so jo preizkusili.

Z njo se boste znebili žolčnih kamnov, še nekalcificiranih grudic in druge nečistoče v jetrnih kanalih. Ko opravite čiščenje, boste presenečeni, ko boste videli, koliko živozelenih kamenčkov je mašilo vaša jetra in vam povzročalo razne tegobe. V enih jetrih jih je lahko več kot tisoč. Če ste starejši od 30 let in niste ravno pazili na prehrano, boste šele po petih do šestih čiščenjih očistili večino navlake.


V čem je skrivnost?

Princip čiščenja je zelo enostaven. En dan pustimo jetra počivati in ne jemo ničesar, kar vsebuje maščobo. Tako se v jetrih in žolčniku nabere veliko žolča. Potem spijemo odvajalo (raztopino grenke soli), ki se ne vpije v črevesu, poleg tega pa blagodejno sprosti kanale v jetrih. Zvečer pred spanjem spijemo nekaj lahkega in zelo oljnatega, kar povzroči, da se v približno 20 minutah iz jeter in žolčnika iztisne v dvanajsternik ves žolč ter s sabo potegne tudi nečistoče. Črevo poplaknemo s še malo raztopine grenke soli, vse se pa potem izloči skozi analno odprtino.

Za najpreprostejši postopek potrebujemo dan in pol - prvi dan popoldne začnemo, drugi dan pa končamo. Večini ljudi najbolj ustreza vikend - v petek pozno popoldne začnejo, v soboto opravijo čiščenje, nedelja pa jim ostane za dodatni počitek.

Bolj zahtevna metoda, ki je opisana v ajurvedskih tekstih, je zelo zapletena, kljub temu pa bi jo rad okvirno predstavil. Opravljati jo je treba na dan polne lune spomladi (torej so na razpolago tri možnosti v obdobju od marca do junija). Že en dan prej se začne post s sokovi, na dan čiščenja pa je treba izvajati razne tehnike joge in meditacije. Zvečer se začne izmenično pitje čistega olja in limoninega soka v polurnih presledkih, med katerimi potekajo vaje posebnih položajev sedenja in meditacije z zrenjem v Mesec.

V praksi se izkaže, da se pri drugi metodi nečistoča izloči bolj "gladko" kot pri prvi (če seveda zdržite predpriprave), kar se očiščenja tiče pa so razlike zanemarljive. Vsekakor je koristno, če prvi metodi dodamo nekaj elementov druge - da čiščenje opravimo ob polni luni (po možnosti spomladi), da z raznimi tehnikami čim bolj sprostimo telo, da se postimo - vendar so tudi po najpreprostejšem načinu rezultati več kot zadovoljivi. Preden opišem celoten postopek, poglejmo, kaj vse potrebujemo zanj:
Potrebščine Opombe
50 g grenke soli (MgSO4) Odvajalo, ki se dobi v lekarnah brez recepta; prvič zadostuje 30 g; mero prilagodite teži in vitalnosti.
800 ml mlačne vode
125 ml soka rdečih grenivk V ajur-vedski metodi se se uporabljajo limone in z njimi je učinek približno enak, le okus je bolj zoprn; če ni rdečih, lahko uporabite tudi rumene grenivke.
125 ml olivnega olja Najboljše je deviško hladno prešano.
steklen kozarec s pokrovom
nekaj uspavalnih tablet Uspavalo priporoča dr. Clarkova, ker so rezultati boljši, če je telo sproščeno; če zlahka zaspite, tablet ne potrebujete.
Postopek

- Tisti dan, ki smo si ga izbrali za čiščenje, ne smemo jesti nič mastnega. Idealno je, če se zmoremo držati popolnega posta, sicer pa lahko dopoldne jemo sadje ali nemastno kuhano zelenjavo.
- Po 14. uri ne smemo več jesti ničesar. Tako bodo jetra zvečer spočita in polna žolča.
- Popoldne pripravimo raztopino grenke soli v 8 dcl vode.
- Ob 18. uri spijemo 2 dcl raztopine. Nekaterim se zdi hudo grenka, nekaterim pa sploh ne. Upam, da bo za vas držalo slednje. Če vam bo šla težko po grlu, se primite za nos in jo spijte "na eks", lahko pa ji dodate tudi malo citronke.
- Ob 20. uri spijemo druga 2 dcl raztopine. Grenka sol prepreči, da bi se voda vpila v črevesu, zato ne čutimo lakote.
- Ob 22. uri si v steklenem kozarcu pripravimo mešanico soka grenivke in olivnega olja. Kozarec pokrijemo z dobro tesnečo pokrovko in močno pretresemo, da nastane povsem gladka, belkasta emulzija. Hitro jo spijemo. Ne bi smelo biti težko, saj je mešanica presenetljivo okusna. Če mislimo, da bomo težko zaspali, spijemo s prvimi požirki nekaj uspavalnih tablet. Najbolje je leči na hrbet z blago dvignjenim vzglavjem in čimprej zaspati. Preden zaspimo, lahko razmišljamo o tem, kako se nečistoča kot vagončki steka iz jeter navzdol.
- Ob 6. uri zjutraj spijemo tretja 2 dcl raztopine grenke soli (če se zbudimo kasneje, pa takoj, ko vstanemo). V redkih primerih se utegne zgoditi, da čutimo blago omotičnost. V tem primeru malo počakamo, da omotičnost izgine in raztopino spijemo potem.
- Ob 8. uri spijemo zadnja 2 dcl raztopine.
- Kakšni dve uri po zadnjem kozarcu lahko spijemo naravni sok, še kasneje pa pojemo nekaj sadja. S kuhanimi obroki je dobro počakati do popoldneva in začeti počasi, s preprosto, lahko hrano. Do večera bi se morala prebavila že povsem umiriti.

Nečistoča začne prihajati iz črevesa zelo različno - pri nekaterih že takoj zjutraj, pri nekaterih pozno dopoldne; pri nekaterih gre naenkrat, pri drugih pa v petih ali šestih "paketih". Če izvajate čiščenje prvič, bodite vse jutro v pripravljenosti, občutek pri tem je namreč malo drugačen kot ob običajni veliki potrebi. Vsa tekočina, ki ste jo spili, se bo izločila pri zadnjični odprtini, tako da je driska blag opis tega, kar boste zjutraj prestajali. No, saj tako hudo spet ni, pa vendar je dobro biti pripravljen na neprijetnosti.

Da bi opravilo speljali do konca čim bolj gladko, vam svetujem, da pri prvem izločanju ostanete na stranišču malo dalj časa (lahko tudi 30 minut) in med posameznimi "curki" upogibate trup naprej, nazaj, levo, desno. Mogoče se sliši neumno, ampak pomaga tudi, če čepite in globoko dihate ter po vdihu zadržujete zrak (kar je po ajurvedski medicini tudi sicer pomoč za lažje izločanje blata).

Rezultati

Velikokrat pridejo pri prvem čiščenju nečistoče le iz črevesa, iz jeter pa samo gošča in le malo grudic oz. kamnov, zato je dobro postopek čez dva tedna ponoviti. Kar nekaj znancev mi je povedalo, da so bili po drugem čiščenju naravnost osupli, ko so videli koliko grudic se je steklo v straniščno školjko - "100, 200, 300 … zelenih! Tako velikih!" so mi vzhičeno govorili. Ko čiščenje opravimo prvič, pridejo ven grudice, ki so bile na koncu kanalov, tiste globlje pa se pomaknejo proti žolčniku. S ponavljanjem čiščenja jih počasi spravljamo ven. Sicer pa lahko zelene grudice zasledimo v blatu še dan ali dva po čiščenju.

Prepoznati jih ni težko. Ponavadi so živozelene (od žolča) in plavajo na gladini vode v straniščni školjki, saj so pretežno iz holesterola. Možne so tudi druge barve (črna, rdeča ali kožna), gošča pa je ponavadi oker ali bledo rjava. Grudice in kamni so porozni, zato so leglo bakterij in virusov; če se hočete znebiti čirov na črevesju in podobnih infekcij, je to praktično nemogoče, če ne očistite jeter in žolčnika.

Dr. Clarkova svetuje, da naredimo prvih nekaj čiščenj v presledku dveh tednov (dokler ne pride iz jeter 2000 grudic!), potem pa jih delamo redno s šestmesečnimi presledki. Po mojih izkušnjah je treba pri tem upoštevati še starost, telesno težo in splošno zdravje, saj 20 let star športnik najverjetneje nima v jetrih 2000 kamnov, medtem ko bi za 50 let starega človeka, ki ni posebej skrbel za zdravje, to vsekakor lahko rekli. Če niste obsedeni niti z zdravjem niti z boleznijo, očistite jetra dvakrat s presledkom dveh tednov, potem še dvakrat s presledki šestih mesecev, kasneje pa bo zadostovalo, če to storite vsako leto ali dve.

Ravnajte se po tem receptu in nedvomno boste po nekaj čiščenjih začutili telesno, umsko in/ali čustveno izboljšanje. Na daljnem vzhodu bi se gotovo strinjali s tem, saj tam veljajo jetra za središče človekovih čustev. Kdo ve, morda po čiščenju ne bo delovala bolje le vaša prebava, ampak tudi odnosi v družini.

Jetra negujemo na različne načine, s hrano ali našimi mislimi


Že dolgo je tega od kar se je med ljudmi pojavil rek " to mi gre tako na jetra" ?
Ali "tega tipa pa kar čutim v želodcu".

Naši organi so po kitajski filozofiji hkrati tudi sedež naših misli in slabih ali dobrih vrednot in misli.

Na naša jetra tako vplivajo naše misli kot naša hran!

V astrologiji povezujejo jetra s planetom Jupitrom, ki ščiti zemljo pred asteroidi. Jetra predstavljajo element zemlje, podpira in hrani jih ogenj (srce), med tem ko jetra podpirajo pljuča ) - kovino. Tako je vse povezano v krogu in med nivoji našega delovanja.RAZHUDNIKI IN ZASTRUPLJANJE NAŠIH JETER

Pri čiščenju jeter je mogoče izjemno zanimivo vedeti, da so jetra hkrati sedež našega psihičnega počutja, žalosti, jeze in prijaznosti. Oba ekstrema sta barometra našega stanja.
Kako je to povezano s prehrano si lahko ogledamo iz naslednjega:

Obstaja celo sklop živil, za katere ljudje mislijo, da jim strašno koristijo - v bistvu pa jim lahko zelo škodujejo. Na prvem mestu velja omeniti t. i. razhudnike, kot so paradižnik, paprika, krompir, jajčevci, ter po učinkih podobni živili čebulo in česen.

Hrana je lahko pomirjevalo ali iritans. Uživanje živil, ki pregrevajo telo in lahko s svojo intenzivnostjo sprožijo alergijske odzive sluznice, na dolgi rok gotovo vodi v težave. Ampak ljudi to žal ne zanima, dokler ne zbolijo. Razhudniki vsebujejo solanin - torej blago toksično snov, ki je je največ v krompirju, ko skali. Vsi kmetje vedo, da lahko živino, če se naje takega krompirja, to ubije. Nalaganje te snovi v majhnih odmerkih pripomore k toksičnim dogodkom v našem telesu in sčasoma k trajni okvari jeter. Naši detoksifikacijski filtri pa imajo veliko več dela z vsemi temi prežganimi maščobami, paradižnikovimi mezgami in pikantnimi okusi. To je hrana, ki upočasnjuje pretok krvi, ker širi kapilare in zmanjša hitrost pretoka krvi v tkivih. Kitajska medicina uči, da morajo ljudje, ki imajo na katerikoli način čezmerno obremenjena jetra - lahko tudi čustveno preobremenjena -, čim bolj paziti pri vnosu razhudnikov. To so ljudje, za katere so značilne rdeče beločnice, hitro pordela lica, takojšnja vzkipljivost in splošna nestrpnost do drugih. Sami lahko ta cel sklop sicer zanikajo, ampak če razhudnikov z jedilnika ne izobčijo vsaj za tri mesece, ne bodo ničesar izvedeli.


Sezonsko uživanje razhudnikov je sprejemljivo v majhnih količinah, redno uživanje vse leto pa je nevarno zaradi kopičenja solanina. Obrok razhudnikov vsebuje mikrogramske količine, vendar se moramo zavedati kumulativnih učinkov, ki se z leti seštevajo. Kopičenje solanina je še toliko nevarnejše za ljudi, ki se jim kri hitreje strjuje. Ko spregovorimo o Mediterancih, bi se morali ustaviti predvsem pri njihovi "vročekrvnosti", ki izvira iz zastajanja krvi v jetrih. Pred zvišanjem krvnega tlaka jih nekoliko rešuje olivno olje in v primerjavi z drugimi ljudstvi skromnejše uživanje tistih res slabih maščobnih kislin, na primer arahidonske, ki je ena hujših sestavin rdečega mesa.

Krompir je po eni strani razhudnik, hkrati pa je še zelo gosta in škrobnata hrana z visokim glikemičnim indeksom. To brez izjeme obremeni presnovo. Otroke nasploh še vedno pitamo s krofi, palačinkami in buhteljni, čeprav ima 40 odstotkov mestnih otrok pri desetih letih zvišano raven holesterola. In nič kaj dosti ne ukrenemo glede tega. Vnetje slepiča recimo ni naključen dogodek, temveč je posledica zgostitve limfe v potrebušnici, ki nastane zaradi napačnega hranjenja in se lahko pred tem tudi po celo desetletje prepoznava po suhih in razpokanih ustnicah. Eni so takim težavam zaradi moči svojih prebavil kos, drugi ne. Tukaj se moramo vsi skupaj prebuditi in ponuditi otrokom bolj zdravo hrano. Dva dni jo bodo mogoče zavračali, tretji dan pa bodo lačni in jo bodo pojedli.

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/2007110411392496

Here's what others have to say about 'ČIŠČENJE JETER':

royal canin kattenvoer from royal canin kattenvoer
royal canin premium kattenvoer [read more]
Tracked on sobota, februar 13 2010 @ 07:38 PM GMT

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

Copy of IMG_0031.JPG
Browse Album

STAREJŠI ČLANKI

ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb


sobota 01-Jan


četrtek 23-Dec


petek 19-Nov


sreda 08-Sep


četrtek 24-Jun

SVEŽE NOVOSTI

No New Items