Registriraj se
Prijava
Dobrodošli na EZOTERA
torek, maj 26 2020 @ 11:41 PM UTC

FILOZOFIJA AJURVEDE

AJUR VEDAZGODOVINA AYURVEDE

ajurveda je najstarejši medicinski sistem, ki sega tisoče let pred Kristusovo življenje. Več kot 5000 let uporabe ga gotovo uvršča med najbolj zanesljive sisteme preventive in zdravljena.

V prevodu beseda 'ajurveda' pomeni vedo ali znanost o življenju. Ajurvedo so odkrili in razvili starodavni indijski modreci, znani kot Rišiji. Zaradi svoje povezanosti tako z duhovnimi, kot s fizičnimi svetovi, so lahko odkrili osnovno naravo univerzuma in človekovega mesta v njem. Razvili so ustno tradicijo prenašanja znanja, ki je bilo tekoče in je omogočalo razvoj.Ajurveda se je razvijala z odkrivanjem novih terapij in zelišč. Rišiji so bili znanstveniki, ki so dosegli ogromen napredek na področju kirurgije, zeliščne medicine, fiziologije, človeške anatomije in psihologije. Njihova kirurgija je vključevala posege, kot je carski rez (ki so ga na Zahodu uspešno pričeli izvajati šele pred 100 leti). Znanje ajurvede se je zaradi njene prilagodljivosti in univerzalnosti razširilo med druge civilizacije. Velik vpliv je imela na medicino Tibeta, Kitajske, Perzije, Egipta, Grčije, Rima in Indonezije.

V času britanske kolonialne vladavine so ajurvedsko medicino zatrli, l. 1833 so zaprli vse ajurvedske šole. Skoraj 100 let je bila ajurveda znana kot 'medicina revnih'. Prakticirali so jo predvsem na podeželju in tam, kjer zaradi revščine ni bilo denarja za Zahodno medicino.

Ko je Indija dosegla neodvisnost, je ajurveda postala vsaj toliko razširjena in uporabljana kot zahodna medicina. Po nekaterih podatkih se danes okoli 70% Indijcev zdravi ajurvedsko.

V svetu dobiva ajurvedski medicinski sistem vedno večjo pozornost in veljavo, saj zaradi svoje univerzalnosti, prilagodljivosti in učinkovitosti, ni prostorsko ali časovno omejen.


FILOZOFIJA AYURVEDE

Teorija ajurvede temelji na spoznanju, da zdravje izhaja iz notranje harmonije. Zdravje je harmonija vseh aspektov našega bitja - smisla našega bivanja, naših misli, čustev in fizičnih dejanj. Ta notranja harmonija se kaže tudi kot harmoničen odnos od družine, prijateljev, sodelavcev, družbe in narave.

Zdravje je tudi rezultat dobrih odnosov z drugimi, upoštevanja naravnih in kozmičnih zakonov, poznavanja smisla svojega bivanja...
Cilj ajurvede je doseči zdravje s tem, da dosežemo ravnotežje in harmonijo in ne z borbo proti bolezni. Večji povdarek je na preventivi (preprečevanju) kot kurativi (zdravljenju). Ajurveda v celotni sliki zdravja upošteva in priznava pomembnost fizičnega, čustvenega, mentalnega ravnotežja in zdravja, skrbi za okolje ter duhovni napredek.
Ko smo enkrat vstopili v dramo življenja, ko smo dobili človeško življenje, moramo slediti vsem zakonom, ki vladajo človeškemu organizmu. Sonce, luna in vsi planeti - vključno - z zemljo - so povezani. Ne moremo se ločiti od teh sil, ki so kot nevidne nitke. Ko smo enkrat s temi silami obkroženi, te na nas vplivajo, ne glede na naše prepričanje.

Znanje je informacija plus izkušnja. Informacijo lahko kupimo, znanje pa moramo najti na lastnem polju življenja. Namen ajurvede je, da nas pouči o naravnih zakonih življenja, kar bo omogočalo rast našega znanja. Če hočemo živeti v miru in harmoniji, moramo upoštevati te naravne zakone. To nam pomaga, da se umirimo in vrnemo k sebi. Svojemu telesu moramo dovoliti, da postane pozorno na naravne ritme.

Pred industrijsko dobo je bilo veliko lažje doseči in ohraniti mir in harmonijo. Danes je naš um vklenjen v neskončno kolo želja. Mi sami moramo prerezati to verigo in se osvoboditi stresov in napetosti.

Starodavni modreci so problem stresa reševali tako, da so spodbujali organizirano in urejeno življenje, skupaj s popolnim zavedanjem telesa, uma in duha. Telo in um sta orodje zavesti.


AJURVEDSKI NASVETI ZA VSAKODNEVNO ŽIVLJENJE

Navade so kot naša druga narava in imajo velik vpliv na naše življenje. Dobre navade nam pomagajo ohranjati zdravo in zadovoljno življenje.

Za telesno in mentalno dobro počutje je pred vsemi drugimi pravili potrebno upoštevati naslednje:

NIKOLI NE ZADRŽUJTE OZIROMA TLAČITE NARAVNIH POTREB TELESA! Prisluhnite klicom narave! Veliko motenj in bolezni izvira iz nespoštovanja tega pravila:

Zadrževanje urina: bolečine v žolčniku, srbečica spolovil, težave pri uriniranju, glavobol, bolezni genitalno-urinarnega sistema, mentalna zmedenost...
Zadrževanje blata in plinov: črevesni krči, zaprtost, napihnjen trebuh, zmedenost, zaskrbljenost, jeza, slabost, bolečine v trebuhu in številne druge motnje...
Zadrževanje kihanja: glavobol, obrazne paralize, trzanje, izguba čutilnih zaznav, togost vratu...
Zadrževanje spahovanja: kolcanje, slaba prebava, izguba apetita, motnje v pljučih in srcu...
Zadrževanje zehanja: kronični mišični krči, krči, trepetanje, tresavica...
Zadrževanje bruhanja: izguba apetita, izpuščaji, slabokrvnost, vročina...
Ignoriranje lakote: hujšanje, oslabelost, bolečine v telesu, vrtoglavica, izguba apetita...
Ignoriranje žeje: izsušitev grla in ust, utrujenost, depresija, bolečine v predelu srca, naglušnost...
Zadrževanje solz: kronično vnetje nosnih kanalov, bolezni oči, motnje v delovanju srca, naglušnost...
Ignoriranje potrebe po spanju: zehanje, bolezni glave, bolečine v telesu, težke oči...
Plitvo namesto globoko dihanje: motnje srca, kronična napetost v prsih in v trebušnih mišicah, napetost, strah in številne druge motnje...

Nasveti za spanje:
Spite samo na levi strani. Ne spite na trebuhu ali hrbtu.
Pred spanjem si umijte noge in jih zmasirajte z oljem (sezamovim ali podobnim).
Med spanjem bodite čim manj oblečeni. Ne nosite nogavic.
Nikoli ne spite v kuhinji.
Med spanjem ne bodite pokriti čez obraz, da ne vdihavate že porabljenega zraka.
Nivo glave naj bo med spanjem višji od nivoja nog.
Vstanite pred sončnim vzhodom.
Predno vstanete preverite katera nosnica je odprta (običajno je ena vedno bolj odprta kot druga, to pa se tekom dneva ves čas menja). Če je bolj odprta desna, potem vstanite na desno nogo in obratno. V reku, da ste vstali na napačno nogo, se skriva velika resnica. Nosnice sledijo naravnemu ciklusu. Ko je odprta desna, tedaj je bolj aktivna naša leva možganska polovica in njene funkcije ter obratno. Upoštevanje teh naravnih ciklusov, nas uravnoteža z energijami, prisotnimi na planetu.
Spanje na soncu je zelo slabo.
Pomanjkanje spanja zelo škodi zdravju. Izsuši organizem, slabi prebavni ogenj in prebavo.
Redne spalne navade izboljšujejo zdravje, vitalnost in počutje.
Spanje ob sončnem zahodu je škodljivo. Ob sončnem zahodu ni zdravo jesti, ker to prinaša motnje v prebavi. V tem času ajurveda zelo odsvetuje tudi spočetje otrok.
Preveč spanja je škodljivo. Več spimo - več sanjamo. Sanje porabijo veliko energije. Preveč spanja prinaša lenost, pomanjkanje energije.
Če se počutimo sveže, spočite in polne vitalnosti, ko se zbudimo, smo ravno prav dolgo spali. Če se zbudimo utrujeni, smo spali predolgo.
Spanje podnevi ustvarja motnje plinov, žolča, limfe in krvnega obtoka, motnje dihanja, motnje v predelu prsi, težko glavo itd.
Podnevi lahko spijo le bolniki in ljudje, ki delajo ponoči in tisti, ki opravljajo težko fizično delo.
Ayurvedski spisi pravijo: "Kdor ne spi podnevi in tri ure po obroku, ostane vedno mlad in očarljiv".

Prehrana in prebava:
Pred in po jedi si operite roke.
Jejte v miru, če je možno ne govorite. Jejte zavestno in počasi.
Po jedi si operite zobe.
Enkrat tedensko se je dobro postiti. To pripomore k izločanju strupov iz telesa.
Pitje pred, med ali po obedu škodi prebavi. Manjša količina mlačne vode med obrokom ne škodi.
Pitje mrzlih napitkov manjša odpornost organizma in ustvarja višek sluzi v telesu.

Nasveti za kopanje:
Voda v kateri se kopamo naj ne bo nikoli tako vroča, da se zarosi ogedalo v kopalnici.
Kopajmo se po tem, ko se naša telesna temperatura uskladi s sobno temperaturo.
Tisti, ki imajo v sebi preveč ognja, naj se kopajo v vodi, ki ima nekaj stopinj nižjo temperaturo kot zrak v prostoru.
Tisti, ki imajo premalo ognja in jih rado zebe, naj se kopajo v vodi, ki je nekoliko toplejša od zraka v prostoru.
Pravo temperaturo kopeli kaže to, da se po njej počutimo osveženi, okrepljeni in dobrega počutja.
Kopanje se odsvetuje pri povišanii temperaturi, pri infekcijah ušes, težavah z želodcem in zaprtju.

Drugi nasveti:
Dihalne vaje (pranajama), ki jih izvajamo zjutraj in zvečer ustvarjajo občutek svežine duha in telesa.
Telesni vonj lahko kaže na prisotnost toksinov v telesu.
Strah, živčnost, pretirano govorenje razsipajo energijo. Skrb slabi srce. Sovraštvo in jeza ustvarjata toksine v telesu.
Kadar si umijete roke - si umijte obraz. Kadar si umijete usta - si umijte oči.
Nikakor ne bi smeli predolgo sedeti na straniščni školjki, saj to lahko povzroči motnje plinov v spodnjem delu trebuha in s tem razne druge motnje. Odsvetuje se tudi branje, kajti telo med opravljanjem te potrebe, potrebuje energijo v črevesju, branje pa jo usmeri v glavo. Drugi razlog pa je, da zaradi branja dlje časa sedimo na školjki, kar ni zdravo za naše črevesje. Rečeno je, da je izum današnje straniščne školjke kriv za veliko prebavnih težav, vključno s hemeroidi. Ta človeka namreč sili v nenaraven položaj ob iztrebljanju. Naraven položaj prakticiramo, kadar smo v naravi. Ta položaj je bil v uporabi vse do izuma školjke. V njem se anus odpre brez kakšnega napora. Če je le mogoče, se priporoča ta položaj. Po opravljeni potrebi, se je najbolje splakniti s hladno vodo. Toaletni papir lahko draži občutljivo tkivo. Spiranje s hladno vodo pa poživi cel organizem.

Trackback

Trackback URL for this entry: http://www.compat.org/trackback.php/20071009165818815

No trackback comments for this entry.

0 komentarjev.

SLIKE IZ GALERIJE

STAREJŠI ČLANKI

nedelja 08-Jun


četrtek 05-Jun


torek 03-Jun


torek 06-May


nedelja 04-May


torek 22-Apr


ponedeljek 21-Apr


nedelja 26-Jan


petek 04-Mar


nedelja 20-Feb

SVEŽE NOVOSTI

No New Items