TAO REVITALIZACIJE

torek, oktober 02 2007 @ 01:01 PM UTC

Piše: Admin

Tao obnavljanja življenja

Njegov namen ni trening za tekmovanje: ne zahteva gibov, ki utrujajo in zato nedvomno povzročajo stres, napetost in izgubo energije - torej vse tisto, kar krajša naše življenje. Tao ni niti borbena veščina. Za razliko od kung fuja, karateja in podobnih veščin, Tao ne vključuje napetosti in gibov, ki utrujajo, čeprav so gibi Tai Chi Chunga videti počasni, ustvarjajo napetosti, saj je bil Tai Chi na začetku predviden kot borilna veščina. Vendar je enotnost telesa in duha , eden od namenov Tai Chija, ki ga približuje Tao revitalizaciji. Končno pa Tao revitalizacije ni niti joga v strogem pomenu besede, ker od telesa ne zahteva krčenja, upogibanja, položaje zvijanja in iztegovanja. Tao ni niti oblika meditacije, saj je cilj najpogostejših oblik meditacije "izpraznitev" oziroma "deaktiviranost" duha.

Tao obnavljanja življenja

Njegov namen ni trening za tekmovanje: ne zahteva gibov, ki utrujajo in zato nedvomno povzročajo stres, napetost in izgubo energije - torej vse tisto, kar krajša naše življenje. Tao ni niti borbena veščina. Za razliko od kung fuja, karateja in podobnih veščin, Tao ne vključuje napetosti in gibov, ki utrujajo, čeprav so gibi Tai Chi Chunga videti počasni, ustvarjajo napetosti, saj je bil Tai Chi na začetku predviden kot borilna veščina. Vendar je enotnost telesa in duha , eden od namenov Tai Chija, ki ga približuje Tao revitalizaciji. Končno pa Tao revitalizacije ni niti joga v strogem pomenu besede, ker od telesa ne zahteva krčenja, upogibanja, položaje zvijanja in iztegovanja. Tao ni niti oblika meditacije, saj je cilj najpogostejših oblik meditacije "izpraznitev" oziroma "deaktiviranost" duha.

Duha pa je nemogoče izprazniti, ker ga aktiviramo prav s tem, ko mu ukažemo, naj se ustavi. .
Tao revitalizacije ne odraža zunanji, ampak notranji razvoj. Na začetku je vadba usmerjena na telesne gibe, z napredovanjem pa počasi zapuščamo telesne in se osredotočimo na notranje gibe. Napredni privrženec je lahko telesno popolnoma negiben, vendar bo izžareval telesno energijo in bo zelo aktiven v svoji notranjosti. Vadba, ki ni utemeljena na notranjih dimenzijah, ni Tao revitalizacija.
Vsa moč Tao revitalizacije se sestoji v njeni veliki feksibilnosti. Vsak, ne glede na starost, zdravstveno stanje in vrsto bolezni, lahko izvaja notranje taoistične vaje - po lastnem izboru, kjerkoli, kadarkoli, brez vsakršnega pribora in pripomočko, če so uporabljene na pravi način, lahko notranje taoistične vaje spremenijo proces metabolizma in dihanja, kar ima izjemen terapevtski učinek. Poleg tega je polno zavedanje o svojem duhovnem in telesnem stanju že potencialna oblika terapije.
Tolažilni rezultati, ki jih prinaša predano in iskreno vadenje notranjih taoističnih vaj, zadostujejo, da se v nas rodi žar, ki nas ponese proti novim vrhuncem razumevanja sveta, duhovnega razvoja in dolgega življenja. Ko izvajate telesne vaje, vadite tudi notranje vaje.
Ko izvajate notranje vaje, si lahko dovolite, da zanemarite telesne vaje.

"Popolni sistem samozdravljenja: notranje taoistične vaje" je delo, ki se ukvarja z določenim pogledom vedno žive filozofije taoizma. Taoizem je najstarejša svetovna religija. Njen začetnik Lao Tse, najbolj znan in najbolj ugleden taoistični modrec, je napisal razpravo z naslovom Tao te king in postavil temelje, na katerih so kasneje zrasli visoki stebri taoizma. To delo je predvsem taoistična razprava in teoretični prikaz taoizma izpod peresa prosvetljenega duha. Formulacija praktičnih in uporabnih možnosti je prepuščena drugim modrecem, predvsem Rumenemu cesarju. Poleg filozofije in osnovnih duhovnih doktrin taoizma so stari taoistični mojstri razvili številne tehnike za preoblikovanje fizičnega telesa, ki naj bi postalo nesmrtno.

Tako je nastalo osem stebrov taoizma. Osem stebrov taoizma oziroma osem vej taoistične misli in prakse je simbolično predstavljeno z osmimi trigrami Pa kua. Taoistične notranje vaje so ene od stebrov taoizma.

Osem stebrov TAOizma.

1. Tao filozofije
2. Tao revitalizacije (Notranje taoistične vaje) 3. Tao uravnotežene prehrane
4. Tao pozabljenih živil
5. Tao umetnosti zdravljenja
6. Tao spolne modrosti
7. Tao obvladovanja
8. Tao uspeha
TAO FILOZOFIJE

Osem trigramov je razvrščenih okrog simbola Yin/ Yang in usmerjenih v osem različnih smeri ter predstavljajo osem stebrov taoizma.
Tao filozofije razkriva logiko, ki se skriva za življenjskimi dogodki, kot tudi smisel usode. Sestavljena je iz niza vodilnih misli, ki jih posamezniki ali skupine lahko uporabljajo za doseganje uspeha in duhovne rasti. Utemeljena je na duhovnem odkrivanju skritih, vendar nenehno prisotnih in povsem verodostojnih zakonov. Tao filozofije nam daje podrobne informacije o metodah, ki so primerne za vodenje in spodbujanje splošnega družbenega razvoja in lastnega blagostanja.

TAO REVITALIZACIJE

Tao revitalizacije je vsebina dela, ki ga držite v rokah, njegov cilj pa je jasna predstavitev teorije in prakse
Taoistične notranje vaje usmerjajo našo naravno moč proti določenim žlezam in notranjim organom, kar stimulira organizem, uravnoveša nivo energije in izboljšuje delo notranjih organov, s čimer se zdravijo in preprečujejo bolezni. Skratka dolgo življenje je prvi cilj notranjih taoističnih vaj.
Obstajajo tri kategorije notranjih taoističnih vaj.
Prva kategorija vključuje vaje, s katerimi se učimo pravilnih položajev pri sedenju, ležanju, hoji in delu, da bi pospešili ozdravitev. To so: pet vaj po vzoru na živali, osem vaj usmerjanja, dvanajst vaj zodiaka in dvanajst vaj za živce. Tem so dodane še osnovne vaje Jelen, Žerjav in Želva.
Druga katerogija obsega vaje meditacije po meridianih in vaje taoistične kontemplacije. Meditacija po meridianih je veščina zdravljenja par exellence in si prizadeva za uravnoteženje in dvig energijskega nivoja organizma. Meditacija po kanalih pretoka energije po telesu, bolj natančno povedano - po meridianih, nam omogoča, da sledimo toku energije ter jo enakomerno razporedimo po organizmu. Tako se um, telo in duh popolnoma združijo in počutimo se kot prerojeni.
Medtem ko se akupunktura in akupresura, ki sta se razvili iz meditacije po meridianih, upora>?ljata za pomoč drugim, je meditacija po meridianih tehnika samozdravljenja.
Tretja kategorija notranjih vaj je utemeljena na dihalnih tehnikah, ki telo polnijo z energijo. Z uporabo teh tehnik telo vsrkava energijo skozi akupunkturne točke, ki so nad meridiani, ki prepredajo telo. Je energijsko dihanje je življenjska pomembeno saj ustvarja in krepi samozdravljenju in ustvarja nevidne vezi z energijo celotnega vesolja.

TAO URAVNOTEŽENE PREHRANE

V vsakem od načinov prehrane je zelo pomembno razmerje med kislimi in lužnimi sestavinami; živila z uravnoteženo pH vrednostjo se veliko počasneje razgrajujejo, kar pomeni, da lahko tisti, ki jih uživa, popolnoma izkoristi vsebovane hranilne snovi. Skratka: če živila, ki jih uporabljamo v svoji prehrani, nimajo uravnoteženega pH, se začnejo razgrajevati takoj, ko pridejo v prebavni trakt, naš organizem pa namesto hranljivih snovi absorbira strupe, ki nastajajo pri razgrajevanju.
Če pokukate skozi dvoriščna vrata katerekoli restavracije in ugotovili boste, v kolikšni meri se hrana razgrajuje v posodah za smeti. Ker pa je to tista hrana, ki je bila pred tem posrežena gostom, lahko sklepamo, da ste sprednji in zadnji del restavracije ločena le z zidom in nekaj urami razlike.) Niti pomislimo ne, da bi namerno jedli hrano iz smetnjakov, ker vemo, da bi se z njo zastrupili. Vendar pa vsakokrat, ko jemo hrano, ne da bo preverili njen pH, pravzaprav ne jemo nič drugega ' kot smeti. (Neprijeten ustni zadah je pogosto posledica hrane, ki se razkraja v želodcu). če vas zanima popoln prikaz Tao uravnotežene prehrane, ga boste našli v knjigi "Tao ozdravitvene diete: skrivnost vitkega telesa".

TAO POZABLJENIH ŽIVIL

Radi uživamo v hrani, ki jo jemo: všeč so nam videz, vonj in okus obrokov, ki jih jemo vsak dan. Vendar pa jedi, ki smo jih navajeni, ne vsebujejo dovolj hranljivih snovi, ki bi ohranjale naše dobro zdravje. Dodati jim je treba močnejša živila, kot so npr. zelišča in začimbe, ki predstavljajo drug nivo prehrane, oziroma Tao pozabljenih živil. Taoisti so stoletja proučevali zdravilne lastnosti rastlin in
postali so zelo vešči pri izdelovanju zeliščnih pripravkov, tako da so zdravilne lastnosti izkoristili v kar največji meri. Tako so zdravniki že pred nekaj tisoč leti znali pripraviti čaje, s katerimi so dosegli večurno anestezijo. (V tistem času je bila kirurgija zelo priljubljena. Zdravniki so odvzeli bolan organ, ga umili v raztopini zdravilnih zelišč in ga vrnili v telo. Kasnejo so to prakso opustili, ker so spoznali, da z njo ni moč doseči resnične ozdravitve in je potrebno rešitev poiskati v preventivi. Sčasoma so spoznali, da je vsaka bolezen, tudi tumorji, posledica določenega načina življenja; iz tega pa izhaja, da se z zaporednimi kirurškimi posegi ne more preprečiti ponovna rast tumorja, da pa bi spremenjen način življenja lahko dal izredne rezultate.) Zelišča vsebujejo številne lastnosti, ki jih sodobna medicina še ni uspela raziskati. Po ocenah Akademije znanosti obstaja danes na svetu približno milijon zeliščnih zdravilnih lastnosti. Do sedaj so s pomočjo modernih analitičnih metod uspeli raziskati le zelo majhen del.
Živila, ki jih kupujemo v blagovnicah, so najslabša, kar jih sploh lahko najdemo. Izbor je zelo omejen, če ga primerjamo z raznolikostjo živil, ki rastejo okrog nas. čeprav je bog za našo prehrano ustvaril listje, veje, debla in korenine, jih večina ljudi popolnoma izključuje iz svoje prehrane. Taoisti imenujejo zelišča "pozabljena živila", ker so jih naši predniki s postopkom 5elekcije po malem izločali iz svoje prehrane. Tekom stoletij so bile te rastline popolnoma pozabljene, ker so menili, da so zaradi videza, vonja ali okusa manj okusne. Ko se je človek naučil "vzgajati" svojo hrano, je po naravni poti prišel do tega, da je vzgajal samo tista živila, ki so ugajala čutilom. Vendar pregovor pravi, da smo tisto, kar jemo. Torej - če uživamo močnejša, bolj hranilna živila, postajamo močnejši. Z drugimi besedami: če jemo bolje, se izboljšuje tudi naše zdravstveno stanje.
Po drugi strani pa, če jemo le živila z majhno hranljivo vrednostjo, postajamo neodporni proti boleznim. če primerjamo magnolijo s stebelcem zelene, bomo ugotovili, da je steblo magnolije veliko močnejše kot nekaj vejic zelene. Spoznali bomo, da steblo vsebuje veliko-večjo zdravilno vrednost kot zelena. Magnolija ima namreč lastnost, da krepi tkivo želodca in ženskih spolnih organov. Ginseng je še en primer zelo močnega živila. Raste v hladnih in sušnih planinskih predelih in lahko živi več kot tisoč let. Pomislite, v kolikšni meri bi takšna vitalnost lahko pomagala našemu organizmu! (Vendar morate biti pri uživanju ginsenga previdni: previdno ga je treba kombinirati z drugimi zelišči, da bi preprečili nezaželene stranske učinke!).
Nasprotno pa raste korenje le v predelih z zmerno klimo in živi približno če ga ne izkopljete v času, segnije in izgine. Zelišča dajo trajno, običajna živila pa le začasno moč.

Živila, ki jih jemo redno zato, ker nam prija njihov okus, so všeč tudi mikrobom, ki napadajo naš organizem. Pravzaprav uporabljajo mikrobi ta živila (organska ali neorganska) za svoje preživetje - tako kot mi. Zelišča pa imajo to srečo in posebnost, da ne hranijo enako ljudi in mikrobov. Ker vladamo s svojo voljo, lahko od časa do časa jemo zelišča z neprijetnim okusom - mikrobi pa jih, ker nimajo te sposobnosti, enostavno zavrnejo. če je naša kri nasičena s hranilnimi snovmi, ki izvirajo iz zelišč, mikrobi dobesedno umirajo zaradi lakote, na ta način pa se naš organizem naravno prečiščuje.

Prečiščevalne lastnosti, ki rastlinam omogočajo, da se leta in leta ohranijo brez najmanjše sledi gnilobe, predstavljajo za ljudi največjo dobrobit, ki nam jo ponuja hrana, obogatena z zelišči.

Toizem je tudi metoda samozdravljenja, se Tao umetnost zdravljenja uporablja tudi za zdravljenje drugih.
Tao umetnost zdravljenja, ki se imenuje tudi Tuina, je pravzaprav tehnika masaže, ki uporablja meridiane, oziroma kanale za pretok energije v telesu, za usmerjanje življenjskih funkcij. Z uporabo šestnajstih različnih prijemov Tui na lahko vrnemo na njegovo mesto kateregakoli od notranjih organov, ki se je premaknil. Za dopolnitev te tehnike, od katere vsaka deluje na določen del telesa, lahko uporabimo pomožna sredstva, katerih osnova je v petih glavnih elementih: zemlji, kovini, vodi, lesu in ognju. Akupunkturne igle, ki jih uporabljamo za kanaliziranje energije v telesu, in moksibustija sta dve pomožni sredstvi na osnovi kovine in ognja, ki ju poznamo tudi na zahodu. Akupunktura in moksibustija izvirata iz načel in metod Tui na.

TAO UMETNOSTI ZDRAVLJENJA

Podobno kot Tao revitalizacije nam Tao umetnost zdravljenja omogoča, da usmerimo, uravnotežimo in povečamo nivo življenjske energije. Za razliko od Tao revitalizacije, ki je v prvi
Taoizem je bila prva filozofija, ki je spolnost obravnavala zelo pozorno in spolno energijo predstavila kot možno sredstvo osebne spremembe. Taoistična seksologija uči svoje privržence, kako doseči spolni užitek, ne da bi se pri tem izčrpali; kako naj okrepijo svoje spolne organe; kako naj uporabijo spolno energijo za zdravljenje določenih obolenj in za razvoj tesnejših ljubezenskih odnosov. Tao spolne modrosti opisuje tudi položaje, ki jih je potrebno uporabiti in izvajati, da bi imel spolni odnos tudi terapevtski učinek, naravne metode načrtovanja rojstev in eugenike, vključujoč tudi tehnike za izbor spola otroka. Popoln prikaz Tao modrosti spolnosti lahko najdete v knjigi Tao spolnosti.

TAO POPOLNEGA OBVLADOVANJA

Tao popolnega obvladovanja nam ponuja načine, s katerimi lahko bolje spoznamo sami sebe in druge, prilagodimo energijo, ki nas obkroža, svojemu značaju in ciljem in nenazadnje, da obvladamo sami sebe. Stari taoisti so izdelali celo vrsto metod za zmanjšanje stresa:
1. Iz obraza neke osebe lahko preberemo njene sedanje sposobnosti, stališča, značaj in zdravstveno stanje. Tako lahko prihodnje dogodke napovemo iz 108 obraznih točk, ki za vsakega boljšega poznavalca predstavljajo zlahka prepoznavno sporočilo.
2. Prstni odtisi odkrivajo dedne lastnosti osebe in razkrivajo zdravstveno stanje. Prstni odtisi so tudi spremenljiv zapis o naravnem razvoju osebnih in poklicnih potencialov določene osebe ter opozarjajo na nevarnosti, ki jih lahko povzročijo dedne slabosti in ki jih oseba mora poznati, da bi se jih lahko ubranila in jih premagala.
3. Taoistična numerologija (znanost o številih) odkriva situacije in obrazce, ki so značilni za življenje posamezne osebe.
Taoizem
4, Astrološki sistem zvezde Severnice je popolnejši in bolj znanstven kot zahodna astrologija ter nam omogoča spoznati svojo usodo in finančno prihodnost. Sistem nas seznanja s fizičnimi, umskimi in duhovnimi lastnostmi našega partnerja in otrok ter nam odkriva vse druge vidike našega življenja.
5. Sistem smeri je plod proučevanj različnih fizikalnih naravnih zakonov, posebno še elektromagnetnih. Izčrpno poznavanje teh sil nam omogoča, da usmerimo sebe in svoje delo skladno z elektromagnetnimi vplivi v vesolju, da bi živeli skladno z naravo in lažje dosegali cilje, ki si jih želimo doseči. Na kolektivnem področju se ta sistem uporablja za ublažitev nestrpnosti in spremembo "kemije" oziroma sodelovanja med delavci. Na Japonskem uporabljajo ta sistem pri sestavljanju delovnih skupin in koordiniranju različnih oddelkov v podjetjih. Za zahodu pa so ti vplivi vidni predvsem v razgovorih o "klimi" na delovnem mestu in o "morali" zaposlenih.
6. Veda o simbolih proučuje oblike in simbole, ki ponazarjjo zakone, na katerih temeljijo naravni pojavi. Uporablja se za obvladovanje vremenskih sprememb, poslovnih trendov, destruktivnih navad itd.


TAO USPEHA
Tao uspeha razkriva natančne mehanizme, ki usmerjajo najpomembnejše dogodke v življenju in sile, ki vplivajo in oblikujejo dogodke.
Stari taoisti so izdelali številne analitične metode za proučevanje teh sil, za razvijanje prepoznavnih modelov sprememb in sistematiziranje strategije uspeha, ki so tesno povezani s temi modeli. Tao uspeha pomaga ljudem pri usklajevanju vsakodnevnih aktivnosti z univerzalnimi zakoni, kar omogoča, da se počutijo ugodneje in bolje v vseh življenjskih situacijah.
Tao uspeha, ki odraža veliko moč taoistične modrosti, se deli v tri dele:
1. Proučevanje simbolov in znakov, ki prikazujejo neskončne spremembe v vesolju. Ti pojavi so podrejeni zakonom fizike, kemije, bilogije, geometrije, algebre in drugim matematičnim vejam.
2. Tao sprememb oz. študij socialne filozofije in transaktivne psihologije je prikazan s 64-imi haksagrami. Vsak heksagram je sestavljen iz šestih črt, vsaka od njih pa pomeni en del poti v razvoju individualne in kolektivne transakcije. Ko človek prepozna določen obrazec, ki se ponavlja v tkivu njegovega življenja, lahko izdela natančno strategijo za premagovanje vzrokov stisk. Tao sprememb je zato neprecenljivo orodje za vsako osebo, ki si želi ustvariti bogastvo, oblast, skladne družinske odnose in ugoden socialni položaj ter odkriti skrivnost prihodnosti.
3. Praksa napovedovanja dogodkov, ki je znana pod imenom ji-Cing časa in prostora, je zasnovana na načelu kroga, tj. na načelu, da se bo ponovilo vse, kar se je nekoč že zgodilo in da se je to, kar se dogaja sedaj, tako ali drugače nekoč že zgodilo.
Kot Albert Einstein so se stari taoisti ukvarjali s proučevanjem fenomena prostora in časa in spoznali, da je čas iluzija. Prav to jim je omogočilo odkriti način za razlago pojavov, ki potekajo v mejah časa tako, kot jih lahko vidimo in spremljamo mi. Tako so odkrili ključ za napovedovanje prihodnosti.
Osem stebrov taoizma pokriva vse vidike našega vsakodnevnega življenja. Zamišljeni so tako, da popolnoma zadovoljijo naše osnovne fizične potrebe na način, ki nam bo omogočil da kot človeška bitja uresničimo vse svoje potenciale in potem-nadvladamo degenerativni del časa, da bi živeli s Taom oz. z bogom.

Komentarji (0)


EZOTERA
http://www.compat.org/article.php/20071003150146369