kristali in sestava

četrtek, julij 17 2003 @ 09:51 PM UTC

Piše: Admin

,

METAFIZIČNI OPISI DRAGIH KAMNOV


Kamni so obstajali že dolgo pred kameno dobo; torej kaj so "new age" kamni? 

Prvo bi morali definirati, kaj pomenijo kamni z vidika mineralogije. Govorili bomo o vrsti kamnov, ki jih označujemo za "drage kamne" ali "poldrage kamne" . 
Ti "kamni" so minerali, ki so v naravi kristalni, in so zmeraj v eni od šestih pravilnih oblik ali vzorcev, kot so običajni kvarčni kristal, ki ima heksagonalno (šesterokotno) strukturo.

, Nekateri tipi kamnov, kot sta žad in turkiz, se ne utegneta zdeti kot tipična transparentna kristala, kajti njuna kristalna struktura je vidna na mikroskopskem nivoju in ne vidnemu očesu. Če bi jih lahko videli skozi močen mikroskop, bi videli, da so sestavljeni iz drobnih kristalov, oblikovanih v pravilen vzorec. Imenujemo jih "mikrokristalni" kamni, toda oznaka "kamni" se ponavadi nanaša tako na transparentne kristalne substance, kot sta ametist in diamant, kot na poltransparentne ali motne mikrokristalne substance, kot so ahat, opal ali biser. Navadna namizna sol je tudi kristalni kamen, toda kristali so tako majhni, da jih morda sploh ne boste opazili! Led je tudi kristal, zato so snežinke in zmrzal zmeraj oblikovani v vzorce, kot so kvarc in mnogi drugi kristali!

Kamni so zmeraj homogeni v svoji sestavi, kar pomeni, da ne glede na to, kako je košček majhen, bo imel točno enake lastnosti različnih kemičnih sestavin, iz katerih je sestavljen mineral. Z drugimi besedami povedano to pomeni, da so vsi deli izdelani iz istih vrst molekul in vse tiste molekule se združujejo v isto vrsto pravilnega, kopiranega vzorca. Diamant je sestavljen iz ene vrste molekule, imenovane karbon; halit, naravna, v vodi raztopljiva oblika soli, je sestavljena iz dveh vrst, imenovanih soda in klorin; smaragd in rubin sta mešanica različnih vrst molekul. 

Kristali kot granit ali sodalit se razlikujejo od kamnov v tem, da so nehomogeni, kar pomeni, da so sestavljene iz različnih mineralov v različnih razmerjih in v nepravilnih vzorcih. Vsak kos se bo rahlo razlikoval od drugega kosa. Vsi kristali so kamni, bodisi če so čisti "dragi kamni", kot je smaragd, ali običajnejša vrsta istega minerala, kot je zeleni beril. Kristali lahko vsebujejo kristale in mali kristali se včasih imenujejo kamni; toda s tehničnega vidika so kamni zmeraj ena vrsta kristala. 

Nekateri kristali vsebujejo drobne količine nečistosti v obliki slednih elementov, kar vpliva na njihovo koloracijo; kot so npr. kromove molekule, ki dajejo kristalu korunda rdečo obarvanost in ustvarjajo različico, znano pod imenom rdeči korund - ki se imenuje rubin, ko ga najdemo v čisti obliki dragega kamna.

Komentarji (0)


EZOTERA
http://www.compat.org/article.php/20030717235118796